25 ml
Sojasås
(Innehållergluten, soja)1 st
Crème fraiche
(Innehållermjölk)12.5 ml
Chili
8 st
Lime
1 msk
Ingefära
2 tsk
Vitlöksklyfta
Gurka
Vitvinsvinäger
(Innehållersulfiter)Morot
Gemsallad
Tortillabröd
(Innehållergluten)Koriander
Nötfärs
Olivolja*
Socker*
Sätt ugnen på 180°C. Kärna ur och finhacka chili (stark!) [1/2 st, 2 pers]. Skala och finhacka vitlök och ingefära [10 g, 2 pers]. Halvera lime, dela ena halvan i klyftor. Blanda chili, vitlök, ingefära, socker*, sojasås, olivolja* och 1-2 msk limejuice i en skål. Sätt såsen åt åt sidan. Tips: Använd bara ena hälften av chilin om du inte är förtjust stark mat.
Skala gurka i breda remsor på längden. Blanda gurkremsorna i en skål med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2 pers], en nypa socker* och salt*. Rör om regelbundet.
Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Bryn nötfärsen i 2-3 min. Rör i såsen i stekpannan och låt sjuda i 8-10 min. VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Medan du steker köttfärsen, skala morot i tunna remsor på längden. Skiva gemsallad tunt.
Grovhacka koriander. Värm upp tortillabröd på ett ugnsgaller i ugnen i 2-3 min.
Bre crème fraiche [1/2 burk, 2 pers] jämnt över tortillabrödet. Fyll sedan tortillan med morotsremsor, gemsallad och köttfärs. Toppa med picklad gurka, koriander och en skvätt limejuice. Servera med resterande gurka och limeklyftor vid sidan av.