Skip to main content
Färgglad dhal chaat-gryta
Färgglad dhal chaat-gryta

Färgglad dhal chaat-gryta

med krispigt pitabröd och granatäpple

Dhal chaat är en indisk linssallad som är väldigt populär som gatumat. I kväll lagar vi den i form av en currygryta med en mängd färgglada och smakrika toppings. Vi gör vår dhal på röda linser och kokosmjölk och smaksätter med ingefärspasta och våra egna kryddblandningar Milda Mahal och Curry-on. Sedan toppar vi den med krutonger av rostat pitabröd, syltad lök, färsk tomat och koriander och granatäpplekärnor.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Mjölkfri
Plantbaserat
Allergener:
Sulfiter
Selleri
Gluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Koriander

5 g

Ingefärspasta

100 g

Röda linser

1 st

Tomat

4 g

Curry on

½ st

Granatäpple

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

2 st

Lök

180 ml

Kokosmjölk

1 st

Pitabröd

(Innehåller: Gluten)

½ st

Aubergine

4 g

Milda Mahal

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

¼ tsk

Salt till vegoprotein

½ msk

Olja till stekning

2 dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

¼ tsk

Salt till dressing

Näringsvärden

Energi (kJ)2277 kJ
Energi (kcal)544 kcal
Fett21.4 g
varav mättat14.5 g
Kolhydrater64.3 g
varav socker19 g
Kostfiber15.1 g
Protein17.3 g
Salt4.4 g
Trans Fat0.1 g
Potassium425.7 mg
Calcium36.7 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Sylta lök
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär hälften av löken i tunna skivor.

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en liten skål.

Vänd skivad lök i lagen och ställ skålen åt sidan.

Skär aubergine i 2 cm stora bitar.

Placera aubergine på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills gyllene och mjuk.

Stek lök
2

Finhacka resterande lök.

Skölj röda linser.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 2–3 min, tills väldoftande.

Rör ner ingefärspasta, Milda Mahal och Curry-on och stek i 1 min, tills väldoftande.

Laga dhal
3

Rör ner kokosmjölk, röda linser, vatten, buljong, salt och en nypa peppar.

Koka upp och sänk till medellåg värme. Sjud i 20–22 min, tills linser är mjuka.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om dhal verkar torr.

Rosta pitabröd
4

Under tiden, tärna pitabröd i 1 cm stora bitar.

Placera pita på andra sidan av plåten när det återstår 5 min av auberginens tillagningstid. Blanda med olivolja och salt.

Rosta resterande tid.

Förbered råvaror
5

Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela den på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort det vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.

Grovhacka tomat och koriander.

Tillsätt lagen från den syltade löken i dhal.

TIPS: Lossa kärnorna under vatten för att förhindra att köket ofrivilligt färgas rosa!

Servera
6

Lägg upp dhal i djupa tallrikar.

Toppa med rostad aubergine, syltad lök, pitabröd, tomat, granatäpple och koriander.