Citronköttbullar i tomatsås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronköttbullar i tomatsås

Citronköttbullar i tomatsås

med blomkålsris

Låt en svensk klassiker i ny kostym ta dig med på ett syrligt äventyr genom en krämig ocean av tomatsås. Tillsammans med friskt blomkålsris toppat med skogsgrön sallad och knapriga pumpafrönfinns det stor chans att våra citronköttbullar kommer att få en egen plats i familjens kokbok bredvid mormors recept från 1921.

Allergener:
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1

Pumpakärnor

1

Vitlöksklyfta

½

Citron

250

Nötfärs

30

Pankoströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

250

Blomkål

12.5

Honung

75

Salladsmix

1

Tomatpassata

4

Kycklingbuljong

75

Crème fraiche

Ingår inte i din leverans

1

Ägg

1

Olivolja

1.5

Socker

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)474 kcal
Energi (kJ)1983 kJ
Fett28.6 g
varav mättat9 g
Kolhydrater21.35 g
varav socker19.1 g
Protein32.27 g
Salt0.4 g

Instruktioner

Rulla köttbullar
1

Koka upp vatten* i en vattenkokare. Riv vitlök och citronzest [1/2 tsk, 2 pers | 1 tsk, 4 pers]. Blanda vitlök, citronzest, nötfärs, panko, ägg*, en nypa salt* och peppar* ordentligt i en bunke. Ta 1 msk av köttfärsen och rulla till en köttbulle. Fortsätt tills du har rullat all färs - det blir 6-7 köttbullar per person. Sätt åt sidan. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

Blanda blomkål
2

Blanda 1-2 msk citronjuice, olivolja*, honung [1/2 paket, 2 pers], en nypa salt* och peppar* till en dressing. Finhacka blomkål och lägg den i en sil. Placera silen i en skål och häll över det kokande vattnet från vattenkokaren. Låt stå i 1-2 min. Ta upp silen, häll av vattnet och låt torka i några minuter. Blanda blomkål, salladsmix [1/2 påse, 2 pers] och dressingen i en stor skål.

Rosta pumpafrön
3

Hetta upp en torr stekpanna på medelvärme och rosta pumpafrön i 3-4 min, eller tills de poppar. Tillsätt fröna till blomkålsriset. 

Stek köttbullar
4

Hetta upp en skvätt olja* i samma stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i 8-10 min eller tills de är helt genomstekta. Sätt dem åt sidan på en tallrik. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiga när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Laga sås
5

Häll i tomatpassata, crème fraiche [1/2 burk, 2 pers], socker* och kycklingbuljong i stekpannan. Låt sjuda i 5 min. Smaksätt med en nypa salt* och peppar*. Finhacka basilika (spara lite till garnering). Tillsätt köttbullarna och basilika och låt dem värmas upp i såsen.

Servera
6

Fördela citronköttbullarna, såsen och blomkålsriset mellan era tallrikar.