Skip to main content
Medelhavslax och gratinerade tomater

Medelhavslax och gratinerade tomater

med pesto-potatissallad och krämig sås

Ikväll blir det lax med ljuvliga italienska smaker! Dröm dig bort till Toscanas böljande kullar med den här fantastiska fisken. Vi steker lax, rostar grönsaker, gör en matig potatissallad med hemlagad pesto och som pricken över i toppar vi med en riktigt krämig sås med smak av soltorkade tomater.

Allergener:
Pesce
Milk
Egg
Tree nuts
Pistazien
Gluten
Hvede

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

50 g

Soltorkade tomater

1 st

Vitlöksklyfta

150 ml

Matlagningsgrädde

40 g

Finriven ost

400 g

Småpotatis

1 st

Basilika

15 g

Pistagenötter

40 g

Rucola

1 st

Zucchini

2 st

Tomat

15 g

Kapris

25 g

Pankoströbröd

1 st

Citron

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till pesto

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till pesto

½ msk

Olja till stekning

1 msk

Olja till panering

Näringsvärden

Energi (kJ)4495 kJ
Energi (kcal)1074 kcal
Fett71.9 g
varav mättat27.5 g
Kolhydrater60.9 g
varav socker16.6 g
Kostfiber10.7 g
Protein44.6 g
Kolesterol100 mg
Salt3.9 g
Trans Fat0.2 g
Potassium809.8 mg
Calcium19.8 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. 

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet och sätt åt sidan under lock.

Under tiden, finhacka kapris.

Halvera tomat. 

Blanda panko, kapris, olivolja och en nypa peppar i en liten skål. 

2

Lägg tomathalvor på ena halvan av en plåt med bakplåtspapper. Toppa med pankoblandningen och tryck fast den.

Skär zucchini i tunna halvmånar. Lägg dem på den andra halvan av plåten.

Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar. 

Rosta tomat och zucchini i 15–25 min, tills mjukt och brynt. 

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

3

Under tiden, skölj rucola.

Finhacka basilika.

Halvera citron. 

Finhacka pistagenötter. 

Blanda olivolja, basilika, pistagenötter, hälften av den finrivna osten, en skvätt citronsaft, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan. 

Finhacka soltorkade tomater. Finhacka eller pressa vitlök.

4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Lägg laxen på en tallrik och ställ åt sidan.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme (utan att torka ur den).
 
Tillsätt vitlök och soltorkade tomater. Fräs i 30 sek, tills väldoftande. 
 
Tillsätt matlagningsgrädde, resten av osten och rör om. 
 
Koka såsen 1–2 min, tills genomvarm. 
 
Blanda basilikapesto, zucchini, rucola och potatis precis innan servering.

6

Lägg upp lax, potatissallad och tomat på tallrikar. 

Toppa laxen med sås.