Skip to main content
Lava-pasta med örtkryddat vitlöksbröd
Lava-pasta med örtkryddat vitlöksbröd

Lava-pasta med örtkryddat vitlöksbröd

inspirerat av Mega Camerupt

Förknippar du pasta med pesto med slutet på månaden när kontot är tömt, eller stressiga kvällar när du inte hinner laga mat? Dags att tänka om! I kväll lagar vi en godare, krämigare, mer spännande – ja, helt enkelt bättre – version av denna rätt, med underbar calabresepesto. Linguinen får också sällskap av körsbärstomater, lök, spenat, matlagningsgrädde, krossade tomater och vår egen kryddblandning Mamas Favorit. Vi toppar vår härliga pasta med riven ost och serverar den med rostad vitlöksbaguette.

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Vete
Gluten
Ägg
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

195 g

Krossade tomater

60 g

Calabresepesto

1 st

Baguette

(Innehåller: Vete, Gluten)

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller: Ägg)

125 g

Körsbärstomater

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

30 g

Spenat

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Lök

1 st

Bladpersilja

180 g

Linguine

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)

Ingår inte i din leverans

1 dl

Sparat pastavatten

1 msk

Olja till grönsaker

¼ tsk

Salt till grönsaker

2 msk

Smör till smör

¼ tsk

Salt till smör

Näringsvärden

Energi (kJ)4567 kJ
Energi (kcal)1091 kcal
Fett59 g
varav mättat30.3 g
Kolhydrater117.6 g
varav socker17.7 g
Protein25.9 g
Salt5.6 g

Instruktioner

Koka pasta
1

Värm ugnen till 220 ºC/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka pasta i 8 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.  

Förbered grönsaker
2

Under tiden, ta fram smör ur kylskåpet så det blir rumstempererat.

Finhacka lök.

Skölj spenat.

Stek grönsaker
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, körsbärstomater, salt och en nypa peppar i 3–4 min, eller tills mjuka.

Gör vitlöksbröd
4

Under tiden, halvera baguette på längden.

Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.

Blanda vitlök, persilja, smör och salt i en liten skål.

Placera baguette på en plåt med bakplåtspapper och bre med vitlökssmör.

Grädda i ugnen i 6–8 min, eller tills knaprig och rostad.

Laga sås
5

Tillsätt krossade tomater, calabresepesto, matlagningsgrädde, sparat kokvatten, grönsaksbuljong och Mamas Favorit till pannan med grönsaker. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen tjocknar något.

Vänd ner pasta och spenat i såsen.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med riven ost och servera med vitlöksbröd.