Skip to main content
Pistage- och räkpasta

Pistage- och räkpasta

med örtpesto och körsbärstomater

Här kommer ett recept som andas helglyx, men som ändå går snabbt att svänga ihop. Vi kokar linguine och vänder den i en smakrik sås med körsbärstomater, örtkryddor, rucola och egengjord pistagepesto med färska örter. Sedan toppar vi vår pasta med smör- och citrusfruktstekta räkor som fått extra smak av vitlök och chiliflakes och strör över finriven ost. Smaklig måltid!

:
Snabb
Laga mig först
:
Kräftdjur
Nötter
pistagenötter
Mjölk
Ägg
Gluten
Vete

20 minuter
20 minuter

500 g

Kungsräkor

()

1 st

Citrusfrukt

4 g

Vitlöksflörter

30 g

Pistagenötter

( )

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Körsbärstomater

1 st

Basilika

40 g

Finriven ost

()

40 g

Rucola

1 g

Chiliflakes

1 st

Bladpersilja

1 st

Lök

180 g

Linguine

( )

¼ tsk

Salt till pesto

2 msk

Olja till pesto

1 dl

Sparat pastavatten

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till räkor

1 msk

Smör till sås

Energi (kJ)3961 kJ
Energi (kcal)947 kcal
Fett45 g
varav mättat13.2 g
Kolhydrater78.1 g
varav socker11.4 g
Protein54.8 g
Salt5.3 g

Gör pesto
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka basilika, persilja och pistagenötter.

Blanda hackade örter, hälften av den rivna osten, pistagenötter, salt och olivolja i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Förbered grönsaker
2

Skölj rucola.

Halvera körsbärstomater.

Finhacka eller pressa vitlök.

Halvera citrusfrukt.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Koka pasta
3

Koka pasta i 8 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek räkor
4

Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt vitlök, chiliflakes, smör och en generös skvätt citrusfruktsaft. Stek i 30 sek, eller tills smör har smält.

Lägg över räkor och citrusfruktsås i en medelstor skål. Ställ åt sidan under folie.

TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.

Stek schalottenlök och Vitlöksflörter i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt pasta, pistagepesto, sparat pastavatten och körsbärstomater. Vänd ner pasta och tomater i sås.

Rör ner rucola precis innan servering.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om pastan verkar torr.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med räkor, resterande finriven ost och resterande citrusfruktsås.