Ikväll går den kulinariska resan till Thailand, och vi lagar spännande Thailändsk köttbullscurry med morot, ingefära, kokosmjölk och vitlök. Vi serverar vår curry med fräscht citrongräsris och toppar härligheterna med krispiga sockerärtor.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
1 st
Citrongräs
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
1 tsk
Ingefära
1 st
Morot
30 g
Röd currypasta
200 ml
Kokosmjölk
½ g
Chiliflakes
250 g
Broccoli
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
250 g
Fläskfärs
½ msk
Smör (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Vetemjöl (steg 2)
1 st
Ägg (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
1 dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Banka citrongräs lätt med en träslev. Hetta upp smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min. Tillsätt vatten* [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt* [½ tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Plocka bort citrongräs innan servering.
Finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök. Blanda blandfärs, ägg* [1 st | 2 st], vetemjöl* [1 msk | 2 msk], salt* [1/2 tsk | 1 tsk], peppar*, hälften av vitlöken, hälften av löken, och currypasta [1 tsk | 2 tsk] i en stor skål. Rulla färsen till köttbullar - ca 4 per person. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda överst i ugnen i 10 min, eller till de är genomstekta. VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Riv ingefära [½ st, 2P] fint. Skiva morot (oskalad) tunt. Skär sockerärtor [½ påse, 2P] i tunna skivor på längden.
Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek morot och resterande lök i 3-4 min. Tillsätt ingefära, resterande vitlök och resterande currypasta och stek i 1 min. Tillsätt kokosmjölk, vatten* [1 dl | 2 dl] och kycklingbuljong [1/2 paket, 2P], och sjud i 2-3 min. Smaka av med salt* och peppar*. Tillsätt chili flakes [1/2 paket, 2P] om du tycker om stark mat. TIPS: Skippa chilin eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Tillsätt färdiga köttbullar till curryn och rör så de är täckta med sås.
Lägg upp citrongräsris i skålar och toppa med köttbullscurry och krispiga sockerärtor.