Laxgratäng med potatis och rotselleri
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Laxgratäng med potatis och rotselleri

Laxgratäng med potatis och rotselleri

med riven ost och grönsallad

Gratäng är tacksam mat att laga en vardagskväll – när man har förberett den sköter den sig själv i ugnen. Dagens variant bjuder på kallrökt lax och rotfrukter i form av potatis och rotselleri. Vi toppar gratängen med en krämig gräddsås med vitlök och grönsaksbuljong och till sist med ett lager finriven ost som blir gyllene i ugnen. Medan gratängen gräddas blandar vi en fräsch grönsallad med citronsaft och olivolja att servera som tillbehör.

Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Kallrökt lax

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

1 portionspåse

Gräslök

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

60 g

Salladsmix

½ st

Citron

1 st

Rotselleri

(Innehåller Selleri)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Vetemjöl (steg 2)

1 msk

Smör (steg 2)

10 msk

Mjölk (steg 2)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2840 kJ
Energi (kcal)679 kcal
Fett36 g
varav mättat17.5 g
Kolhydrater64.6 g
varav socker12.5 g
Protein27.5 g
Salt4.3 g

Köksredskap

Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Skala och halvera rotselleri. Skär den i 1/2 cm tunna halvmånar.

Skär potatis (oskalad) i 1/2 cm tunna skivor.

Koka potatis och rotselleri i 8–10 min, eller tills nästan genomkokta. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen.

Laga sås
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en ny medelstor kastrull på medelvärme.

Tillsätt mjöl [1 msk | 2 msk] och rör om tills en pasta bildas.

Tillsätt mjölk [2 dl | 4 dl] och matlagningsgrädde lite i taget. Vispa i 3–4 min, tills tjocknat.

Rör ner vitlök, grönsaksbuljong, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Grädda gratäng
3

Placera hälften av potatis och rotselleri ett jämnt lager i botten på en ugnsform.

Toppa med kallrökt lax och därefter resterande potatis och rotselleri.

Häll över gräddsås och toppa med riven ost.

Grädda i ugnen i 15–20 min, eller tills rotfrukter är mjuka och toppen är gyllene.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Finhacka gräslök.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Blanda sallad
5

Blanda salladsmix, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Låt gratängen svalna något innan servering.

Lägg upp gratäng på tallrikar och toppa med gräslök.

Servera med sallad.