
Teriyakisås är en japansk sås som kännetecknas av sin sötsura smak. Ikväll steker vi kyckling gyllene och blandar den sen med teriyakisås. Vi serverar vår kyckling-teriyaki med vitlöksris med smör, och en ljuvlig sesam-gurksallad med spenat och lime. Vi toppar härligheterna med asiatisk majonnäs.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300
Strimlad kycklingbröstfilé
75
Teriyakisås
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
150
Långkornigt vitt ris
1
Gurka
1
Vitlöksklyfta
30
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
50
Asiatisk majonnäs
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja, Sesam, Ägg, Senap)
10
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
½
Citrusfrukt
½
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Olivolja (steg 2)
1
Olivolja (steg 3)
¼
Salt (steg 3)
¼
Socker (steg 3)
1
Smör (steg 3)

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock tills servering.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Under tiden, hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Krydda kyckling med en nypa salt, och stek den i 4-5 min, tills gyllene och genomstekt. Rör i teriyakisås och se till att kycklingen täcks. Sjud i 1 min, tills genomvarmt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Under tiden, skölj spenat.
Halvera lime [½ st, 2P].
Skär gurka i tunna skivor.
Blanda sesamfrön, spenat, gurka, olivolja [1 msk | 2 msk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en generös skvätt limejuice i en stor skål.
Finhacka eller pressa vitlök.
Precis innan servering, rör i vitlök och smör [1 msk | 2 msk] med riset.

Lägg upp ris i skålar och toppa med kyckling-teriyaki.
Servera med sesam-gurksallad och asiatisk majonnäs.