Skip to main content
Grekisk-inspirerad lax
Grekisk-inspirerad lax

Grekisk-inspirerad lax

med citrusostad potatis och tzatziki

Till denna lyxiga laxrätt har vi hämtat inspiration från det grekiska köket. Laxen ugnssteks med ett täcke av smulad salladsost och medelhavskryddor och vår klyftpotatis ugnsbakas til krispig perfektion med citrusfrukt och oregano. Vi gör också en smarrig tomatsallad med balsamvinäger och – så klart – en klassisk tzatziki.

Allergener:
Fisk
Mjölk
Sulfiter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citrusfrukt

2 st

Tomat

4 g

Medelhavets Pärla

½ st

Gurka

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

½ g

Torkad oregano

(Kan innehålla spår av: Mjölk, Råg, Korn, Havre, Vete, Spelt, Kamut, Khorasanvete, Senap, Gluten)

50 g

Grekisk ost

(Innehåller: Mjölk)

½ st

Lök

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

1 msk

Olja till dressing

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3203 kJ
Energi (kcal)766 kcal
Fett42.2 g
varav mättat12.3 g
Kolhydrater59.6 g
varav socker11.6 g
Kostfiber8.1 g
Protein37.9 g
Kolesterol100 mg
Salt3.2 g
Trans Fat0.2 g
Potassium2215.7 mg
Calcium43.7 mg
Iron1.6 mg

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera citrusfrukt.

Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, citrusfruktsaft, oregano, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt

Gör tzatziki
2

Under tiden, riv vitlök fint.

Riv gurka grovt, lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.

Förbered salladsost
3

Smula salladsost i en liten skål.

Tillsätt Medelhavets Pärla, olivolja och en nypa peppar och vänd runt.

TIPS: Smula salladsost så fint som möjligt, så blir laxtäcket jämnare.

Ugnsstek lax
4

Torka av lax med hushållspapper.

Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med salladsost.

När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda tomatsallad
5

Grovhacka tomat.

Finhacka lök.

Blanda lök, tomat, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål.

Servera
6

Lägg upp lax, potatis och tomatsallad på tallrikar.

Servera med tzatziki.