
Till denna lyxiga laxrätt har vi hämtat inspiration från det grekiska köket. Laxen ugnssteks med ett täcke av smulad salladsost och medelhavskryddor och vår klyftpotatis ugnsbakas til krispig perfektion med citrusfrukt och oregano. Vi gör också en smarrig tomatsallad med balsamvinäger och – så klart – en klassisk tzatziki.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citrusfrukt
2 st
Tomat
4 g
Medelhavets Pärla
½ st
Gurka
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
½ g
Torkad oregano
(Kan innehålla spår av: Mjölk, Råg, Korn, Havre, Vete, Spelt, Kamut, Khorasanvete, Senap, Gluten)
50 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Lök
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till dressing
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera citrusfrukt.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, citrusfruktsaft, oregano, salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt

Under tiden, riv vitlök fint.
Riv gurka grovt, lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt och peppar i en skål.

Smula salladsost i en liten skål.
Tillsätt Medelhavets Pärla, olivolja och en nypa peppar och vänd runt.
TIPS: Smula salladsost så fint som möjligt, så blir laxtäcket jämnare.

Torka av lax med hushållspapper.
Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och toppa med salladsost.
När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Grovhacka tomat.
Finhacka lök.
Blanda lök, tomat, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål.

Lägg upp lax, potatis och tomatsallad på tallrikar.
Servera med tzatziki.