20 g
Basmatiris
1 st
Ingefära
0.1 tsk
Jordnötter
(Innehållerjordnötter)dl
Sojasås
(Innehållergluten, soja)0.15 msk
Lime
0.1 tsk
Fläskkotlett, skivad
dl
Gemsallad
0.15 msk
Morot
Koriander
Gurka
Vitvinsvinäger
(Innehållersulfiter)Socker* (steg 2)
Vatten* (steg 1)
Olivolja* (steg 2)
Socker*
Vatten*
Olivolja*
Fyll en kastrull med vatten* (se mängd i ingredienslistan) och tillsätt en nypa salt*. Häll i basmatiris. Koka riset på svag värme under lock i 12 min. Ta av från värme och låt stå i 10 min med lock på innan servering. Skala och riv ingefära. Grovhacka jordnötter. Halvera lime. Skär fläskkotlett i 2 cm stora bitar. Blanda ingefära, jordnötter, sojasås, socker*, olivolja* och juice från en limehalva till en marinad.
Blanda kotlettbitarna med marinaden och låt stå i 5 min. Hetta upp en skvätt olja* i en stor stekpanna eller wok på hög värme. Häll kotlettbitarna och marinaden i pannan. Sänk värmen något och stek under regelbunden omrörning i 7-9 min. Sänk värmen ytterligare när det är 2 min kvar av tillagningstiden. VIKTIGT: Kotlettbitarna är färdig när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Dela gemsallad på längden och skiva tunt. Ansa morot och skala i långa remsor med en grönsaksskalare. Grovhacka koriander (spara några blad till servering).
Blanda gemsallad och morotsremsor i en skål tillsammans med en nypa salt*, socker* och peppar*. Sätt åt sidan.
Grovhacka gurka. Lägg gurka, hackad koriander och juice från resterande limehalva i en mixer. Blanda tills dressingen är jämn. Krydda med salt* och peppar*. Tips: Tillsätt en skvätt vatten om dressingen är för tjock.
Stänk lite vitvinsvinäger över riset och servera den i djupa skålar. Lägg upp den knapriga salladen på ena sidan av skålen och kotlettbitarna med marinad på den andra. Toppa rätten med gurkdressing och korianderblad.