Skip to main content
Franskinspirerad lax och bearnaisesås
Franskinspirerad lax och bearnaisesås

Franskinspirerad lax och bearnaisesås

med potatis- och vitlöksmos och päronsallad

Kvällens smarriga rätt blir ugnsstekt lax med krämigt potatis- och vitlöksmos. Den lyxiga middagen fulländas med bearnaisesås, stekta haricots verts och schalottenlök och en riktigt välsmakande päron- och valnötssallad. Hoppas det smakar!

Taggar:
Snabb
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Nötter
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Lök

400 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

150 g

Haricots verts

1 st

Päron

40 g

Valnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)

60 g

Salladsmix

1 st

Dragon

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Citrusfrukt

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör till fisk

½ tsk

Salt till fisk

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Smör till grönsaker

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)5398 kJ
Energi (kcal)1290 kcal
Fett89.8 g
varav mättat33.4 g
Kolhydrater68.8 g
varav socker17.3 g
Kostfiber12.1 g
Protein55.1 g
Kolesterol160 mg
Salt4.4 g
Potassium1600 mg
Calcium115 mg
Iron1.9 mg

Instruktioner

Ugnsstek lax
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Skär smör i tärningar.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.

Placera den med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper.

Toppa med smörtärningar och tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga mos
2

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Blanda sallad
3

Under tiden, skölj salladsmix.

Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.

Grovhacka valötter.

Blanda salladsmix, päron, valnötter, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Stek grönsaker
4

Ansa haricots verts.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citrusfrukt.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek haricots verts och schalottenlök i 3–4 min, eller tills mjuka.

Rör i citrusfruktsaft och smör.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten i pannan för att påskynda tillagningsprocessen.

Laga sås
5

Hetta upp en kastrull på medelhög värme och tillsätt bearnaisesås och vatten.

Sjud i 1 min, eller tills genomvarm.

Servera
6

Servera lax på stora tallrikar och ringla över resterande smör från plåten.

Lägg upp potatis- och vitlöksmos, bearnaisesås, sauterade grönsaker och päron- och valnötssallad i skålar vid sidan av.