
Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Vi kallar den även parmaskinka, och den används ofta utan tillberedning till tapas. I kväll provar vi något nytt och använder den i en härlig pastarätt, blandad med portabello, spenat och basilika.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ st
Zucchini
150 g
Portabello
4 g
Buljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
30 g
Spenat
2 st
Vitlöksklyfta
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
50 g
Prosciutto
1 st
Basilika
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Lök
¼ tsk
Salt till sås

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär portabello i tunna skivor.
Finhacka lök och vitlök.
Grovhacka basilika.
Skölj spenat.
Skär zucchini i 2 cm stora bitar.
Grovhacka prosciutto.

Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka i 11–12 min, eller tills "al dente".
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) "Al dente" betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs prosciutto i 3–4 min, tills krispig.
Lägg över den till en tallrik med hushållspapper.

Hetta upp stekpannan på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Tillsätt lök, zucchini, portabello och vitlök. Stek i 4–5 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt buljong, matlagningsgrädde, salt och basilika. Koka i 2–3 min, eller tills såsen börjar tjockna.

Tillsätt pasta, spenat och hälften av prosciutton till stekpannan, och blanda väl.
Krydda generöst med peppar.

Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med resterande prosciutto och hyvlad ost.