Att laga allt i en och samma ugnsform är ett enkelt sätt att lyxa till vardagen med lite extra matkärlek. Vi gör en orzotto med grönsaker och krämig pestosås, som dessutom får en kick av citron- och vitlöksskyn från kycklingen som vi ugnsbakar ovanpå. En allt-i-ett-rätt med massor av smak för hela familjen!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1100 g
Hel kyckling
1 st
Morot
1 st
Purjolök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Citron
125 g
Körsbärstomater
10 g
Kycklingfond
180 g
Orzo
60 g
Spenat
1 paket
Pumpakärnor
75 ml
Crème fraiche
40 g
Finriven ost
30 g
Pesto, grön
1 st
Bladpersilja
1 tsk
Salt till kött
3 dl
Vatten till orzotto
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning. Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera citron. Skala vitlök. Grovhacka morot i 2 cm stora bitar. Skölj av purjolök och skär den i 2 cm tjocka skivor.
Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över en skvätt olivolja. Krydda både utsidan och insidan med salt. Lägg en citronhalva och vitlök inuti kycklingen. Lägg kyckling och grönsaker i en stor ugnsform och tillaga i ugnen i 45–55 min.
TIPS: 1) Se till att purjolöken är ordentligt sköljd och rensad. 2) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Skölj spenat.
Halvera körsbärstomater.
Finhacka persilja.
Blanda pesto, vatten, kycklingfond, crème fraiche, en skvätt av resterande citronsaft, hälften av osten och en nypa salt och peppar i en stor skål.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Ta ut kycklingen från ugnen och lägg den på en skärbräda när det återstår 20 min av tillagningstiden.
Tillsätt orzo till grönsakerna i ugnsformen och vänd runt.
Häll över pestosås.
Lägg tillbaka kycklingen och sätt in i ugnen på 220 °C/200 °C (varmluft) i 20–25 min, tills orzo och kyckling är klart.
Under tiden, blanda spenat, körsbärstomater, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Strö persilja, resterande ost och pumpakärnor över kycklingen.
Servera med tomatsallad.