Skip to main content
Ugnsbakad kyckling på krämig pesto-orzo

Ugnsbakad kyckling på krämig pesto-orzo

med tomatsallad och pumpakärnor

Att laga allt i en och samma ugnsform är ett enkelt sätt att lyxa till vardagen med lite extra matkärlek. Vi gör en orzotto med grönsaker och krämig pestosås, som dessutom får en kick av citron- och vitlöksskyn från kycklingen som vi ugnsbakar ovanpå. En allt-i-ett-rätt med massor av smak för hela familjen!

Allergener:
Gluten
Hvede
Milk
Egg
Schwefeldioxide und Sulfite

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstiden timme
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1100 g

Hel kyckling

1 st

Morot

1 st

Purjolök

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citron

125 g

Körsbärstomater

10 g

Kycklingfond

180 g

Orzo

60 g

Spenat

1 paket

Pumpakärnor

75 ml

Crème fraiche

40 g

Finriven ost

30 g

Pesto, grön

1 st

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Salt till kött

3 dl

Vatten till orzotto

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)7179 kJ
Energi (kcal)1716 kcal
Fett87.8 g
varav mättat27.4 g
Kolhydrater83.6 g
varav socker14.8 g
Kostfiber11.8 g
Protein137.2 g
Salt5.6 g
Potassium72 mg
Calcium4.2 mg
Iron1.4 mg

Instruktioner

1

Ta ut kycklingen från kylskåpet 30 min innan tillagning. Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera citron. Skala vitlök. Grovhacka morot i 2 cm stora bitar. Skölj av purjolök och skär den i 2 cm tjocka skivor. 

Torka kyckling torr med hushållspapper och ringla över en skvätt olivolja. Krydda både utsidan och insidan med salt. Lägg en citronhalva och vitlök inuti kycklingen. Lägg kyckling och grönsaker i en stor ugnsform och tillaga i ugnen i 4555 min.

TIPS: 1) Se till att purjolöken är ordentligt sköljd och rensad. 2) Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

2

Skölj spenat. 

Halvera körsbärstomater. 

Finhacka persilja.

3

Blanda pesto, vatten, kycklingfond, crème fraiche, en skvätt av resterande citronsaft, hälften av osten och en nypa salt och peppar i en stor skål. 

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

4

Ta ut kycklingen från ugnen och lägg den på en skärbräda när det återstår 20 min av tillagningstiden.

Tillsätt orzo till grönsakerna i ugnsformen och vänd runt.

Häll över pestosås.

Lägg tillbaka kycklingen och sätt in i ugnen på 220 °C/200 °C (varmluft) i 2025 min, tills orzo och kyckling är klart. 

5

Under tiden, blanda spenat, körsbärstomater, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.

6

Strö persilja, resterande ost och pumpakärnor över kycklingen. 

Servera med tomatsallad.