Skip to main content
Rustika köttbullar och brunsås
Rustika köttbullar och brunsås

Rustika köttbullar och brunsås

med bacon- och gräslöksmos och kålsallad

I kväll lagar vi härlig husmanskost – köttbullar med brunsås. Vi gör köttbullarna något större och plattare för en rustik känsla och serverar dem med potatis- och palsternacksmos smaksatt med bacon och gräslök och en god grönkålssallad med honung- och senapsdressing. Bara att hugga in!

Allergener:
Mjölk
Sulfiter
Ägg
Senap
Havre
Vete

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

250 g

Blandfärs

150 ml

Crème fraiche

(Innehåller: Mjölk)

100 g

Brunsås

(Innehåller: Mjölk)

20 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)

75 g

Rädisor

1 st

Gräslök

140 g

Bacon, tärnad

1 st

Lök

50 g

Havregryn

(Innehåller: Havre, Vete Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam)

50 g

Grönkål, skuren

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam, Havre)

½ st

Schalottenlök

1 st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till mos

1 st

Ägg till frikadeller

½ tsk

Salt till frikadeller

½ msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)5406 kJ
Energi (kcal)1292 kcal
Fett81.9 g
varav mättat36.6 g
Kolhydrater90.5 g
varav socker17.4 g
Kostfiber10.6 g
Protein50.8 g
Kolesterol0.1 mg
Salt6.4 g
Potassium57.6 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med hälften av crème fraichen, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

Stek bacon
2

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.

Lägg över bacon på en tallrik med hushållspapper.

Medan bacon steks, riv lök grovt. 

Stek köttbullar
3

Blanda blandfärs, havregryn, lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till något platta köttbullar (4 per person) med fuktiga händer.

Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.

Stek köttbullar i 3–4 min per sida, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

4

Under tiden, blanda grönkål med olja i en stor skål och massera den i 30 sek, eller tills den mjuknar.

Skär rädisor i kvartar.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Vänd ner rädisor, schalottenlök, pumpakärnor, honung- och senapsdressing, salt och en nypa peppar i skålen med grönkål.

Förbered sås och mos
5

Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.

Rör i brunsås, resterande crème fraiche och salt. Sjud i 1 min, eller tills precis uppvärmt. 

Under tiden, finhacka gräslök.

Rör ihop bacon och gräslök med potatismoset precis innan servering.

6

Lägg upp köttbullar, bacon- och gräslöksmos och kålsallad på tallrikar.

Skeda brunsås över köttbullarna.