I kväll lagar vi härlig husmanskost – köttbullar med brunsås. Vi gör köttbullarna något större och plattare för en rustik känsla och serverar dem med potatis- och palsternacksmos smaksatt med bacon och gräslök och en god grönkålssallad med honung- och senapsdressing. Bara att hugga in!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Bakpotatis
250 g
Blandfärs
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Brunsås
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)
75 g
Rädisor
1 st
Gräslök
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
50 g
Havregryn
(Innehåller: Havre, Vete Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam)
50 g
Grönkål, skuren
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam, Havre)
½ st
Schalottenlök
1 st
Palsternacka
½ tsk
Salt till mos
1 st
Ägg till frikadeller
½ tsk
Salt till frikadeller
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med hälften av crème fraichen, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.
Lägg över bacon på en tallrik med hushållspapper.
Medan bacon steks, riv lök grovt.
Blanda blandfärs, havregryn, lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till något platta köttbullar (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.
Stek köttbullar i 3–4 min per sida, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, blanda grönkål med olja i en stor skål och massera den i 30 sek, eller tills den mjuknar.
Skär rädisor i kvartar.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Vänd ner rädisor, schalottenlök, pumpakärnor, honung- och senapsdressing, salt och en nypa peppar i skålen med grönkål.
Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i brunsås, resterande crème fraiche och salt. Sjud i 1 min, eller tills precis uppvärmt.
Under tiden, finhacka gräslök.
Rör ihop bacon och gräslök med potatismoset precis innan servering.
Lägg upp köttbullar, bacon- och gräslöksmos och kålsallad på tallrikar.
Skeda brunsås över köttbullarna.