Skip to main content
Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås
Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås

Fläskfärsköttbullar i krämig gräddsås

En version för barn, en för vuxna

Med det här familjevänliga konceptet kan maten anpassas så att alla blir nöjda. Barnen får milda, trygga smaker, och föräldrarna kan lägga till något extra för en lite vuxnare smak. Kvällens middag blir en välbekant familjefavorit i ny tappning. Vi lagar klassiska köttbullar i en krämig gräddsås och serverar dem med vitlöksdoftande potatis- och palsternacksmos och en krispig sallad på äpple, rädisor och gurka. För de vuxna bjuder vi också på en smakrik körvelolja att ringla över.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Vete
Senap
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Fläskfärs

500 g

Potatis

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

4 g

Buljong

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

1 st

Vitlöksklyfta

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Dragon

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)

1 st

Äpple

½ st

Gurka

½ st

Palsternacka

75 g

Rädisor

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till potatis

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till sallad

½ msk

Olja till sallad

1 msk

Olja till dressing

1 dl

Vatten till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)4537 kJ
Energi (kcal)1084 kcal
Fett75.1 g
varav mättat32 g
Kolhydrater80.1 g
varav socker19.8 g
Kostfiber7.5 g
Protein36.3 g
Kolesterol0.1 mg
Salt4.9 g
Potassium1395.3 mg
Calcium30.9 mg
Iron1.6 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten. 

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. 

Koka potatis, palsternacka och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Stek köttbullar
2

Blanda färs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål. 

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
3

Under tiden, halvera, kärna ur och skär äpple i tunna skivor.

Skär gurka och rädisor i tunna skivor.

Blanda äpple, rädisor, gurka, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.

Blanda dragonolja
4

Finhacka dragon och solroskärnor.

Blanda dragon, solroskärnor, olivolja och en nypa salt i en liten skål. Ställ åt sidan.

Laga sås
5

Lägg över färdiga köttbullar på en tallrik och ställ åt sidan.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.

Tillsätt matlagningsgrädde, senap, vatten och buljong.

Sjud i 1–2 min, eller tills genomvarmt.

Vänd ner köttbullar i såsen.

Servera
6

Lägg upp vitlöksmos, köttbullar och sallad på tallrikar.

Ringla dragonolja över köttbullarna till vuxenportionerna.