I kväll lagar vi en riktigt god kycklinggryta med majs och texmexkryddor som vi tror går hem hos både cowboys och hungriga barn. Kycklingen tillagas i chilisåsen innan vi river den i mindre bitar och serverar grytan med fluffigt basmatiris och chimichurri på färska örter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Kycklingbröstfilé
1 burk
Majs
1 g
Krossade tomater
1 st
Mynta & koriander
1 st
Jalapeno
5 g
Tex-Mex
150 g
Basmatiris
1 st
Morot
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Kycklingbuljong
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till kött
2 dl
Vatten till sås
1 tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
2 msk
Olja till chimichurri
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka lök och jalapeno.
Finhacka eller pressa vitlök.
Riv morot grovt.
Häll av majs.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.
Tillsätt lök, vitlök, morot och Tex-Mex till pannan och stek i 2–3 min.
Rör ner kycklingbuljong, krossade tomater, majs, vatten, socker och salt.
Tillsätt kyckling till såsen och sjud i 7–8 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka mynta och koriander.
Blanda vitvinsvinäger, örter, jalapeno, olivolja och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Ta upp genomstekt kyckling från pannan och lägg den i en stor skål. Riv kyckling i bitar med 2 gafflar.
TIPS: Skippa jalapeno eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris och chiligryta i djupa tallrikar och toppa med riven kyckling.
Ringla över chimichurri.