Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Dill
500
Potatis
250
Broccoli
4
Grönsaksbuljong
200
Laxfilé
10
Sesamfrön
40
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1
Vitlöksklyfta
1
Citron
Smör
½
Vatten
VIKTIGT: Se till att laxen är avfrostad innan tillagning. Sätt ugnen på 200°C. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar. Placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över sesamfrön. Krydda med en nypa salt* och peppar* och blanda runt så att allt täcks. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills de är gyllene.
Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest tills du får en generös nypa. Halvera citronen på längden. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min.
Vänd laxen och häll i buljongen samt en klick med smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera aioli vid sidan av.