Dags att skämma bort familjen eller kompisarna med en riktig festmåltid? I kväll lyxar vi till det med baconlindad fläskytterfilé som vi fyller med vitlöks- och persiljesmör och serverar med ugsnrostad potatis med osttäcke, ljuvlig bearnaisesås och stekt broccolini med rostade pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Fläskytterfilé
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Sesam, Havre, Spelt, Jordnötter, Råg, Korn, Vete)
125 g
Bacon, skivor
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
200 g
Broccolini
1 st
Bladpersilja
160 g
Bearnaisesås
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Rödbetor, förkokta
½ st
Palsternacka
½ tsk
Salt till rotfrukter
2 msk
Smör till smör
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Vatten till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram smör så det blir rumstempererat.
Skär potatis och palsternacka (oskalade) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Mosa smör med persilja, vitlök och en nypa salt och peppar med en gaffel i en liten skål.
Lägg kött på en separat skärbräda.
Placera ena handen på köttet och skär ett snitt på längden utan att skära helt igenom.
Öppna upp köttet som en bok och bre det med vitlökssmör. Vik ihop det igen och linda sedan bacon runt om.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Stek kött i 2 min per sida, eller tills brynt, och lägg över det på en plåt med bakplåtspapper.
Toppa rotfrukter med finriven ost när det återstår 15 min av tillagningstiden.
Sätt samtidigt in köttet i ugnen och tillaga i 12–15 min, eller tills köttet är genomstekt. Ta ut det och låt vila i ett foliepaket tills servering.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, torka ur stekpannan och hetta upp den på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.
Under tiden, skär rödbeta i kvartar.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna.
Stek broccolini och rödbeta i 5–6 min, eller tills broccolinin är mjuk. Krydda med salt och en nypa peppar.
Under tiden, hetta upp bearnaisesås, vatten och en nypa salt och peppar i en liten kastrull tills genomvarmt, ca 1 min.
Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp kött, rotfrukter och broccolini och rödbeta på tallrikar.
Toppa kött med bearnaisesås och broccolini och rödbeta med pinjenötter.