
Är ni en familj som älskar lasagne? Kanske är det dags att testa en ny variant med denna vegetariska pastagratäng. Vi kokar rigatoni och steker vegofärs med lök, vitlök och vår kryddblandning Tex-Mex innan vi tillsätter tomatsås. Pasta och vegofärs får sällskap av mornaysås och ost och medan gratängen gräddas blandar vi en morotssallad med koriander och citrusfrukt.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Citrusfrukt
195 g
Krossade tomater
2 st
Morot
1 st
Koriander
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
5 g
Tex-Mex
8 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Lök
1 st
Chili
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till vegoprotein
½ tsk
Salt till vegoprotein
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 7–8 min.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja, så den inte klibbar ihop.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) Pasta färdiglagas i steg 4.

Under tiden, finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 3–4 min, tills mjuk och genomskinlig.

Tillsätt vegofärs, vitlök, Ay Cajun-ba, Tex-Mex, socker och salt till stekpannan och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.

Rör ner krossade tomater och sparat kokvatten i stekpannan och sjud i 2–3 min.
Vänd ner pasta. Överför till en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.
Blanda mornaysås med vatten i en liten skål och häll över pasta. Toppa med finriven ost.
Grädda i ugnen i 10–12 min, tills ost har smält och sås bubblar.

Skär chili i tunna skivor.
Grovhacka koriander.
Skär citrusfrukt i klyftor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda morot, koriander, olivolja, salt och en skvätt citrusfruktsaft i en medelstor skål.

Lägg upp pastagratäng och morot- och koriandersallad i djupa tallrikar.
Toppa gratäng med chili och servera med resterande citrusfruktklyftor för att pressa över rätten.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.