
Köttbullar är en klassiker som de flesta gillar, men den här gången serverar vi dem inte med potatis och lingonsylt. I stället tillagar vi köttbullarna med tomatsås och ost i ugnen och serverar dem med nygräddat vitlöksbröd och en snabb sallad med körsbärstomater.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
100 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
250 g
Blandfärs
4 g
Buljong
125 g
Körsbärstomater
4 g
Medelhavets Pärla
390 g
Krossade tomater
2 st
Vitlöksklyfta
60 g
Salladsmix
1 st
Lök
1 st
Bladpersilja
1 st
Pizzadeg
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
2 msk
Olja till vitlöksolja
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
½ msk
Olja till sallad

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta ut pizzadegen från kylen och dess förpackning minst 10 min innan tillagning.
Blanda blandfärs, ägg, ströbröd, hälften av Medelhavets Pärla och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
TIPS: Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 4–5 min, eller tills brynta (de fortsätter att tillagas i steg 3). Vänd dem då och då. Lägg över dem i en ugnsform.
Under tiden, finhacka rödlök och persilja. Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja och persilja i en liten skål och ställ åt sidan.

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök i 1–2 min, tills mjuk.
Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt, vatten och socker.
Häll såsen i ugnsformen med köttbullar och toppa med gouda.

Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Placera degen på ytan med mjöl och rulla ut degen med händerna (eller en kavel) till en 1 cm tjock rektangel.
Om degen är svår att rulla ut kan du låta den vila i några minuter och försöka igen.
Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Vik degen i tre och gör små gropar i degen med fingrarna.
Ringla över vitlöksolja och krydda generöst med salt (använd havssalt om du har det).
Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 12–13 min, eller tills osten har smält, såsen bubblar och köttbullar och bröd är färdiggräddade.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.
Rör i olivolja precis innan servering.

Skär bröd i skivor.
Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.
Servera med bröd och sallad.