Skip to main content
Wallenbergare på blandfärs
Wallenbergare på blandfärs

Wallenbergare på blandfärs

med smörstekt spetskål och lingonsylt

Wallenbergare är en svensk klassiker – husmanskost när den är som bäst. Vi gör vår variant på blandfärs och serverar de gyllenstekta biffarna med vitlöksdoftande potatis- och palsternacksmos, smör- och dillstekt spetskål och lingonsylt.

Allergener:
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

25 g

Pankoströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

500 g

Potatis

200 g

Spetskål

1 st

Dill

1 st

Lök

100 g

Lingonsylt

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Citron

½ st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 msk

Smör till grönsaker

1 st

Ägg till biffar

¼ tsk

Salt till biffar

1 msk

Olja till biffar

Näringsvärden

Energi (kJ)4367 kJ
Energi (kcal)1044 kcal
Fett51 g
varav mättat19.1 g
Kolhydrater107.8 g
varav socker36.9 g
Kostfiber12.2 g
Protein38.2 g
Kolesterol0.1 mg
Salt3.3 g
Trans Fat0.1 g
Potassium1207.6 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.6 mg

Instruktioner

Laga vitlöksmos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis, palsternacka och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis, palsternacka och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered råvaror
2

Under tiden, dela kål på längden och grovhacka den.

Halvera och skär lök i tunna skivor.

Halvera citron.

Finhacka dill.

Stek kål
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök och kål i 6–8 min, tills mjuka. Rör om då och då.

Rör ner salt, smör, en skvätt citronsaft och dill. Lägg över på en tallrik och håll varmt tills servering.

Forma biffar
4

Under tiden, häll panko i en djup tallrik.

Blanda färs, ströbröd, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till biffar med fuktiga händer (1 per person) och vänd i panko.

Stek biffar
5

Hetta upp samma stekpanna (torka ur den först) på medelvärme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.

Stek biffar i 4–5 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.

Sätt åt sidan på en tallrik med hushållspapper.

VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Servera
6

Lägg upp kål, vitlöksmos och biffar på tallrikar.

Servera med lingonsylt.