Skip to main content
Ugnsstekt kyckling i krämig svampsås
Ugnsstekt kyckling i krämig svampsås

Ugnsstekt kyckling i krämig svampsås

med rosmarinsrotfrukter och valnötssallad

Kycklingfilé blir extra mör och saftig när den först bryns och sedan ugnssteks – perfekt till en extra god helgmiddag. En krämig svampsås med ostronskivling, vitlök, matlagningsgrädde och rödvin att skeda över vår kyckling tackar vi heller inte nej till, och vad sägs om rosmarinsrostade rotfrukter som tillbehör? Vi serverar vår festmåltid med en härlig kålsallad med citronsyltad schalottenlök och valnötter.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Nötter
Sulfiter
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

20 g

Valnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)

1 st

Citron

1 st

Schalottenlök

60 g

Rödvinssås

(Innehåller: Sulfiter)

150 g

Kålmix

4 g

Kycklingbuljong

300 g

Kycklingbröstfilé

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rosmarin

100 g

Ostronskivling

½ st

Rödbeta

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till kött

1 msk

Smör till sås

¼ tsk

Salt till grönsaker

2 msk

Vatten till sås

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3894 kJ
Energi (kcal)931 kcal
Fett53.5 g
varav mättat24.7 g
Kolhydrater68 g
varav socker17.2 g
Kostfiber10.7 g
Protein49 g
Salt5 g
Potassium1350 mg
Calcium1.9 mg
Iron0.4 mg

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis och rödbeta (oskalade) i 2 cm stora bitar.

Finhacka rosmarinsblad.

Placera rotfrukter på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, rosmarin, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Sylta schalottenlök
2

Halvera och skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citron.

Blanda schalottenlök och citronsaft i en medelstor skål och ställ åt sidan.

Stek kyckling
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt kyckling och krydda med salt.

Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.

Placera den på andra sidan av plåten med rotfrukter och tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills genomstekt.

VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Laga svampsås
4

Under tiden, grovhacka svamp.

Finhacka eller pressa vitlök.

Smält smör i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek svamp, vitlök och salt i 3–4 min, eller tills brynt.

Sänk till medelvärme och tillsätt matlagningsgrädde, rödvinssås, kycklingbuljong, vatten och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min.

Blanda sallad
5

Vänd ner kålmix, olivolja, salt och en nypa peppar i skålen med syltad schalottenlök och lag.

Servera
6

Lägg upp kyckling, rotfrukter och sallad på tallrikar.

Toppa kyckling med sås och sallad med valnötter.