Kycklingfilé blir extra mör och saftig när den först bryns och sedan ugnssteks – perfekt till en extra god helgmiddag. En krämig svampsås med ostronskivling, vitlök, matlagningsgrädde och rödvin att skeda över vår kyckling tackar vi heller inte nej till, och vad sägs om rosmarinsrostade rotfrukter som tillbehör? Vi serverar vår festmåltid med en härlig kålsallad med citronsyltad schalottenlök och valnötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
20 g
Valnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Jordnötter)
1 st
Citron
1 st
Schalottenlök
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
150 g
Kålmix
4 g
Kycklingbuljong
300 g
Kycklingbröstfilé
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
100 g
Ostronskivling
½ st
Rödbeta
½ tsk
Salt till potatis
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till grönsaker
2 msk
Vatten till sås
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis och rödbeta (oskalade) i 2 cm stora bitar.
Finhacka rosmarinsblad.
Placera rotfrukter på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, rosmarin, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Halvera och skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Blanda schalottenlök och citronsaft i en medelstor skål och ställ åt sidan.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt.
Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på andra sidan av plåten med rotfrukter och tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, grovhacka svamp.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smält smör i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek svamp, vitlök och salt i 3–4 min, eller tills brynt.
Sänk till medelvärme och tillsätt matlagningsgrädde, rödvinssås, kycklingbuljong, vatten och en nypa peppar. Sjud i 2–3 min.
Vänd ner kålmix, olivolja, salt och en nypa peppar i skålen med syltad schalottenlök och lag.
Lägg upp kyckling, rotfrukter och sallad på tallrikar.
Toppa kyckling med sås och sallad med valnötter.