Förbered dig på stående ovationer från familjen efter du serverat detta otroligt goda recept! Denna barnvänliga husman i modern tappning har vi nämligen svårt att se inte skulle tilltala - stekt kyckling ihop med lent potatismos, rostade lila morötter och en gudomligt god karamelliserad löksås gjord med timjan och barnvänlig rödvinssås. Dessutom klar på ynka 30 min!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
60 g
Rödvinssås
300 g
Kycklingbröstfilé
500 g
Potatis
12 ml
Balsamvinäger
1 st
Rödlök
1 st
Timjan
3 st
Morot
1 st
Bladpersilja
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
½ dl
Vatten till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor på diagonalen.
Krydda kyckling med Vitlöksflörter, en nypa salt och peppar.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling i 2 min per sida, eller tills brynt.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Placera morot på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar.
Placera kyckling på andra sidan av plåten. Tillaga morot och kyckling i ugnen i 10–12 min, eller tills kyckling är genomstekt.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Plocka timjanblad.
Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek rödlök i 5–6 min, tills mjuk. Tillsätt balsamvinäger, timjan och socker. Rör om och sjud i 2–3 min, eller tills karamelliserad.
TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.
Sänk till medelvärme och tillsätt rödvinssås och vatten till stekpannan. Sjud i 3–4 min, eller tills något tjocknat.
Smaka av med en nypa salt och peppar.
Lägg upp potatismos, morot och kyckling på tallrikar.
Skeda över karamelliserad löksås och garnera med persilja.