HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconSesamlax
topBanner
Sesamlax

Sesamlax

med sötpotatispommes, picklad gurksallad och persiljemajonnäs

Sesamlax med sötpotatispommes är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen blir panerad i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter sötpotatispommes kryddade med vitlök sig själva i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch sallad med picklad gurka och päron, och en krämig persiljemajo.

Taggar:Barnvänlig
Allergener:sulfitersenapäggfisksesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

450 g

Sötpotatis

2 g

Vitlöksflörter

1 st

Gurka

25 ml

Vitvinsvinäger

(Innehållersulfiter)

50 g

Majonnäs

(Innehållersenap, ägg)

1 portionspåse

Bladpersilja

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

10 g

Sesamfrön

(InnehållersesamKan innehållanötter, jordnötter)

½ st

Päron

60 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Socker (steg 2)

¼ dl

Vatten (steg 2)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)684 kcal
Energi (kJ)2863 kJ
Fett40.17 g
varav mättat5.4 g
Kolhydrater44.24 g
varav socker9.2 g
Protein32.27 g
Salt0.6 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär (oskalad) sötpotatis i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med Vitlöksflörter [1/2 paket, 2P], lite olivolja*, salt* och peppar*. Baka överst i ugnen i 20 minuter, eller tills gyllene.

2

Skär gurka i tunna skivor. Tillsätt gurka, vitvinsvinäger, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], socker* [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt* till en liten skål. Blanda så gurka täcks av vätska och ställ åt sidan tills vidare. Finhacka persilja och blanda den med majonnäs i en liten skål.

3

Fördela sesamfrön på en tallrik. Torka lax med hushållspapper, ringla över lite olivolja* och krydda generöst med salt* och peppar*. Panera lax med skinnsidan ner i sesamfrön så den täcks.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme, när det återstår 5 min av pommes tillagningstid. Stek lax med skinnsidan neråt i 3-4 min. Vänd och stek i 3-4 min (beroende på tjocklek) tills precis genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Skölj salladsmix. Skär päron [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Häll av lag från gurkan. Blanda gurka, päron och salladsmix i en stor skål. Ringla över lite olivolja*, smaka av med salt* och peppar*, och blanda väl.

6

Lägg upp sesamlax, sötpotatispommes och picklad gurksallad på tallrikar. Servera med persiljemajonnäs.