Sesamlax med sötpotatispommes är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen blir panerad i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter sötpotatispommes kryddade med vitlök sig själva i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch sallad med picklad gurka och päron, och en krämig persiljemajo.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
450
Sötpotatis
2
Vitlöksflörter
1
Gurka
25
Vitvinsvinäger
50
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1
Bladpersilja
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
10
Sesamfrön
½
Päron
60
Salladsmix
1
Socker (steg 2)
¼
Vatten (steg 2)
Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär (oskalad) sötpotatis i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med Vitlöksflörter [1/2 paket, 2P], lite olivolja*, salt* och peppar*. Baka överst i ugnen i 20 minuter, eller tills gyllene.
Skär gurka i tunna skivor. Tillsätt gurka, vitvinsvinäger, vatten* [1/4 dl | 1/2 dl], socker* [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt* till en liten skål. Blanda så gurka täcks av vätska och ställ åt sidan tills vidare. Finhacka persilja och blanda den med majonnäs i en liten skål.
Fördela sesamfrön på en tallrik. Torka lax med hushållspapper, ringla över lite olivolja* och krydda generöst med salt* och peppar*. Panera lax med skinnsidan ner i sesamfrön så den täcks.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme, när det återstår 5 min av pommes tillagningstid. Stek lax med skinnsidan neråt i 3-4 min. Vänd och stek i 3-4 min (beroende på tjocklek) tills precis genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Skölj salladsmix. Skär päron [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Häll av lag från gurkan. Blanda gurka, päron och salladsmix i en stor skål. Ringla över lite olivolja*, smaka av med salt* och peppar*, och blanda väl.
Lägg upp sesamlax, sötpotatispommes och picklad gurksallad på tallrikar. Servera med persiljemajonnäs.