topBanner
Citronlax

Citronlax

med rostade rotfrukter, krämig gurksallad och dill

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi, citronlax är ju bara sååå gott! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citron, och serveras med gyllenrostade potatis och rödbetor. Till detta en uppfriskande krämig sallad med gurka, dill och vitlök blandat med creme fraiche. Enkelt, snabbt, och riktigt utsökt gott!

Taggar:Under 600 kcal
Allergener:fisksellerimjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid30 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

1 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 påse

Dill

1 st

Citron

2 st

Laxfilé

(Innehållerfisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

½ paket

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten*

g

Smör*

(Innehållermjölk)
Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2655 kJ
Energi (kcal)635 kcal
Fett26 g
varav mättat7 g
Kolhydrater67 g
varav socker16 g
Protein34 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Skär oskalad potatis, rödbeta och palsternacka i 1 cm stora bitar. Blanda dem med lite olivolja*, salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper.

Sprid ut och rosta i ugnen i 20-25 min tills de är gyllene.

2

Finhacka (eller pressa) vitlök. Skiva gurka tunt. Grovhacka dill. Riv citronzest och dela citronen i två halvor. Skär ena halvan i tunna skivor.

Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av vitlöken i en skål.

VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2 pers], hälften av dillen och resterande vitlök i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

4

När det återstår ca 10 min av rotfrukternas tillagningstid, hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan nedåt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

5

Tillsätt buljongen tillsammans med en klick smör* i stekpannan. Stek i 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Fördela citronlax, rostade rotfrukter och krämig gurksallad mellan era tallrikar. Garnera med citronskivor och resterande dill.