Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Vi kallar den även parmaskinka, och den används ofta utan tillberedning till tapas. Ikväll provar vi något nytt och använder den i en härlig pastarätt, både blandad med portobello, spenat och basilika, men också som garnering.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Zucchini
150 g
Portabello
4 g
Kycklingbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
30 g
Spenat
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
50 g
Prosciutto
1 portionspåse
Basilika
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller Mjölk)
½ st
Lök
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär portobello i tunna skivor.
Finhacka lök och vitlök.
Grovhacka basilika.
Skölj spenat.
Skär zucchini i 2 cm stora bitar.
Grovhacka prosciutto.
Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka i 11-12 min, eller tills "al dente".
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Tillsätt eventuellt lite olivolja.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: "Al dente" betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en stor och torr stekpanna på medelhög värme.
Fräs prosciutto i 3-4 min, tills krispig.
Lägg över den till en tallrik med hushållspapper.
Tillsätt lök, zucchini, portobello och vitlök till stekpannan. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov. Stek i 4-5 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt kycklingbuljong, matlagningsgrädde, salt och basilika. Koka i 2-3 min, eller tills såsen börjar tjockna.
Tillsätt pasta, spenat och hälften av prosciutton till stekpannan, och blanda väl.
Krydda generöst med peppar.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med resterande prosciutto och hyvlad ost.