Skip to main content
Grekisk kyckling

Grekisk kyckling

med citronrostad potatis och tzatziki

Det grekiska köket är känt för många av sina goda rätter, men om du vill testa grekiskinspirerad husmanskost är denna rätt en av de första på listan! BBQ-marinerad kyckling med klyftpotatis och tzatziki är oslagbart god comfort food, och hemligheten ligger i att pressa citron över klyftpotatisen innan du skjutsar in dem i ugnen. Det ger dem en magiskt god smaksättning som lyfter hela rätten. Grekerna kan det där med mat!

Taggar:
<650 kcal 2P-baserat
Glutenfri
Barnvänlig
Proteinrik
Allergener:
Mjölk
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

1 st

Ekologisk citron

300 g

Kycklingbröstfilé, BBQ-marinerad

1 st

Rödlök

1 portionspåse

Bladpersilja

2 st

Tomat

1 st

Gurka

1 paket

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

Näringsvärden

Energi (kJ)2146 kJ
Energi (kcal)513 kcal
Fett11.7 g
varav mättat4 g
Kolhydrater57 g
varav socker13.8 g
Kostfiber6.9 g
Protein40.7 g
Salt2.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Förbered citron & potatis
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 1 cm breda klyftor. Dela citron i klyftor. Riv gurka fint och strö över en nypa salt*.

Rosta klyftpotatis
2

Placera potatis på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och citronjuice [1 msk | 2 msk]. Krydda med salt* och peppar*, och blanda runt. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills klyftorna är gyllene.

Blanda tzatziki
3

Riv vitlök [1/2 st, 2P] fint. Pressa ur vätska från gurkan. Blanda gurka, yoghurt, vitlök, en nypa salt* och peppar* i en skål. Skär rödlök i klyftor, lägg 1-2 stycken åt sidan (till steg 5).

Tillaga kyckling
4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Bryn kyckling i ca 2 min per sida. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Placera sedan kyckling och rödlök på en ny plåt med bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i 10-12 min, eller tills kycklingen är genomstekt. VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
5

Finhacka de sparade rödlöksklyftorna. Grovhacka persilja (spara lite till garnering) och tomat. Blanda rödlök, persilja, tomat, balsamvinäger, en skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en skål.

Servera
6

Fördela klyftpotatis och kyckling mellan era tallrikar tillsammans med tomatsallad och en rejäl klick tzatziki. Garnera med persilja.