HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronlax
topBanner
Citronlax

Citronlax

med rostad potatis, broccoli och dill

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostad potatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Allergener:fiskselleriäggsenapsesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Dill

4 g

Potatis

40 g

Ekologisk citron

10 g

Vitlöksklyfta

½ dl

Broccoli

efter behov

Laxfilé

(Innehållerfisk)

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

Aioli

(Innehållerägg, senap)

Sesamfrön

(InnehållersesamKan innehållanötter, jordnötter)

Ingår inte i din leverans

Vatten*

Smör*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)428.68 kcal
Energi (kJ)1793.5969 kJ
Fett34.801 g
varav mättat5 g
Kolhydrater2.02 g
varav socker0.7 g
Protein26.255 g
Salt1.4 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över sesamfrön, salt* och peppar*. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.  

2

Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål. 

3

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

5

Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera aioli vid sidan av.