Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostad potatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Dill
500
Potatis
1
Ekologisk citron
1
Vitlöksklyfta
250
Broccoli
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
4
Grönsaksbuljong
40
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
10
Sesamfrön
½
Vatten
Smör
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över sesamfrön, salt* och peppar*. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.
Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål.
Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.
Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera aioli vid sidan av.