topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronlax

Citronlax

med rostad potatis, broccoli och dill

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostad potatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Allergener:
Fisk
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1

Dill

500

Potatis

1

Ekologisk citron

1

Vitlöksklyfta

250

Broccoli

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4

Grönsaksbuljong

40

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

10

Sesamfrön

Ingår inte i din leverans

½

Vatten

Smör

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)429 kcal
Energi (kJ)1794 kJ
Fett34.8 g
varav mättat5 g
Kolhydrater2.02 g
varav socker0.7 g
Protein26.26 g
Salt1.4 g

Instruktioner

Rosta potatis
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och strö över sesamfrön, salt* och peppar*. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene.  

Förbered buljong
2

Finhacka (eller pressa) vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål. 

Rosta broccoli
3

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen.

Stek lax
4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Tillsätt buljong
5

Häll i buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera aioli vid sidan av.