Butternutpumpa är en supergod råvara som får en söt och lite nötaktig smak av att rostas i ugnen. I detta smarriga recept fyller vi den med kryddig couscous, chorizo och grekisk ost och serverar den med en färgstark sallad på tomat, granatäpple och färska örter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Butternutpumpa
120 g
Tärnad chorizo
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Harissakrydda
100 g
Couscous
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
½ st
Granatäpple
1 st
Citrusfrukt
1 st
Lök
2 st
Tomat
1 st
Mynta & koriander
50 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
¼ tsk
Salt till butternutpumpa
2.5 dl
Vatten till couscous
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till couscous
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera pumpa och gröp ur kärnorna. Skär ett 1 cm djupt X-mönster på insidan och krydda med salt och en nypa peppar.
Placera pumpa med skärsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över en skvätt olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Rosta i 20–30 min, eller tills mjuk och gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, koka upp vatten i en medelstor kastrull.
Finhacka hälften av löken.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek chorizo och hackad lök i 5–7 min, eller tills genomstekt. Lägg över på en tallrik med hushållspapper.
Blanda couscous, harissakrydda, kokande vatten, salt och en nypa peppar i samma stekpanna (torka inte ur den). Ta av från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats.
Fluffa upp couscous med en gaffel och ställ åt sidan.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar.
Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna.
Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
TIPS: Lossa kärnorna under vatten för att förhindra att köket färgas rosa!
Halvera citrusfrukt.
Skär resterande lök i tunna skivor.
Skär tomat i 1 cm breda klyftor.
Grovhacka mynta och koriander.
Blanda lök, tomat, granatäpple, hälften av örterna, en skvätt citrussaft, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Vänd försiktigt rostad pumpa så att skärsidan hamnar uppåt. Gröp ur fruktköttet, men lämna en kant på 1 cm runt om.
Blanda fruktkött med couscous. Fyll pumpa med blandningen och smula över grekisk ost.
Rosta i ugnen i ytterligare 2–3 min, eller tills osten har smält.
Lägg upp fylld pumpa och sallad på tallrikar.
Toppa pumpa med chorizo och lök och garnera med resterande örter.