Skip to main content
Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

med rostade rotfrukter och aioli

Lax är en fantastisk fisk som det är svårt att misslyckas med. Samtidigt som fisken är i ugnen så rostar vi rotfrukter, som får extra smak och tuggmotstånd av att blandas med grönkål, haricots verts och pumpakärnor. Den krämiga citronmajonnäsen med vitlök ger extra smak och passar perfekt till laxen och grönsakerna.

Taggar:
Barnvänlig
Mjölkfri
Under 650 kcal
Allergener:
Senap
Ägg
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla spår av: Spelt, Råg, Vete, Sesam, Kamut, Korn, Jordnötter, Havre, Nötter, Gluten)

500 g

Potatis

50 g

Grönkål, skuren

2 st

Rödbeta

1 st

Palsternacka

40 g

Aioli

(Innehåller: Senap, Ägg)

75 g

Haricots verts

Näringsvärden

Energi (kJ)3469 kJ
Energi (kcal)829 kcal
Fett45 g
varav mättat6.4 g
Kolhydrater73.3 g
varav socker19.7 g
Kostfiber11.2 g
Protein36.3 g
Kolesterol100 mg
Salt0.6 g
Potassium1807.5 mg
Calcium35 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Förbered rotfrukter
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Tärna palsternacka, rödbeta och potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.

Rosta rotfrukter
2

Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuka och gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Ugnsbaka lax
3

Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt.

Placera lax med skinnsidan ner på en ny plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 10–12 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Tillsätt grönkål
4

Under tiden, ansa haricots verts.

Toppa rotfrukter med grönkål, haricots verts och pumpakärnor när det återstår 8–10 min av tillagningstiden.

Blanda väl och rosta resterande tid.

Blanda majonnäs
5

Blanda majonnäs, aioli och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp rostade grönsaker på tallrikar och toppa med ugnsbakad lax.

Servera med majonnäs.