Ikväll gör vi en underbar bönbowl, en fantastisk allt i allt maträtt, med massor av spännande ingredienser. Vi börjar med att koka ris tillsammans med citrongräs. Medan riset kokar gör vi en knaprig jordnötssalsa med vitlök och lime, och så steker vi kidneybönor med asiatisk woksås, sojasås och honung. Sedan bygger vi vår bowl med ris, bönor, kålsallad och avokado, och så toppar vi med asiatisk majo, jordnötssalsa & salladslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Tomat
1 st
Rödlök
1 st
Lime
1 portionspåse
Koriander
1 st
Avokado
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
1 paket
Kidneybönor
1 g
Chiliflakes
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Korn, Kamut, Nötter, Havre, Jordnötter, Råg, Spelt, Vete)
5 g
Tex-Mex
½ burk
Tomatpuré
1 paket
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
150 g
Långkornigt vitt ris
½ msk
Olivolja (steg 1)
2.5 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 4)
1 dl
Vatten (steg 4)
½ tsk
Salt (steg 4)
½ tsk
Socker (steg 4)
Banka citrongräs med en träsked. Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min. Tillsätt vatten* [3 dl | 6 dl], och koka upp. Rör i ris och salt* [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Ta bort citrongräs innan servering.
Riv limezest och skär lime i klyftor. Halvera avokado, kärna ur, gröp ur med en sked, och skär i tunna skivor. Skiva salladslök tunt. Finhacka eller pressa vitlök. Skölj kidneybönor. Grovhacka jordnötter.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Stek jordnötter i 2-3 min eller tills lättrostade. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 1 min. Ta stekpannan av värme, och rör i sesamfrön. Låt svalna något, och tillsätt limejuice [1/2 msk | 1 msk] och hälften av honungen. Smaka av med salt* och peppar* och lägg över i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan på medelhög värme. Stek kidneybönor i 1-2 min. Sänk till låg värme och tillsätt en nypa limezest, asiatisk woksås [1/2 paket, 2P], sojasås och resterande honung. Koka i ytterligare 1-2 min, eller tills såsen har tjocknat.
Blanda salladsmix, hälften av salladslöken, en skvätt limejuice, olivolja* [1 msk | 2 msk], en nypa salt* och peppar* i en stor skål.
Lägg upp ris i skålar. Fördela bönor, kålsallad, avokado och asiatisk majonnäs ovanpå riset. Toppa med jordnötssalsa i mitten, och garnera med resterande salladslök.