Ankbröst à l'orange
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ankbröst à l'orange

Ankbröst à l'orange

med lent palsternacksmos och grönsallad

Canard à l'orange – eller helt enkelt anka med apelsinsås – är en rätt som finns på menyn på många franska restauranger. Nu kan du känna dig som en parisisk mästerkock och svänga ihop den hemma i ditt eget kök! Skäm bort dina middagsgäster med mört ankbröst, silkeslent mos på potatis och palsternacka och en härlig, citrondoftande grönsallad med schalottenlök och valnötter. Såsen med apelsin, rödvin och timjan som gett rätten dess namn blir pricken över i på denna festmåltid.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Sulfiter
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

340 g

Ankbröst, sous vide

1 st

Apelsin

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

4 g

Kycklingbuljong

500 g

Bakpotatis

60 g

Salladsmix

20 g

Valnötter

(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)

1 st

Schalottenlök

½ st

Citron

1 st

Palsternacka

1 portionspåse

Timjan

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Socker (steg 2)

½ dl

Vatten (steg 5)

½ msk

Olivolja (steg 5)

1 msk

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3615 kJ
Energi (kcal)864 kcal
Fett45.9 g
varav mättat14.3 g
Kolhydrater76.5 g
varav socker19.6 g
Protein40.2 g
Salt3.7 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Ta fram ankbröst så det blir rumstempererat och krydda med salt på båda sidor.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar. Koka rotfrukter i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa rotfrukter tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.  

Förbered schalottenlök
2

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Skölj salladsmix.

Blanda schalottenlök, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och citronsaft [1 msk| 2 msk] i en stor skål och ställ åt sidan.

Stek ankbröst
3

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek ankbröst med skinnsidan ner i 7–8 min, tills skinnet är gyllene och sprött.

Vänd ankbröst och bryn i 3 min.

Lägg över på en tallrik och låt vila under folie tills servering.

Förbered apelsin och timjan
4

Under tiden, skala apelsin, ta bort de vita hinnorna och tärna den i 1 cm stora bitar.

Plocka och finhacka timjanblad [2 kvistar | 4 kvistar].

TIPS: Håll längst upp på timjanstjälken och dra med dina fingrar längst stjälken för att frigöra bladen.

Laga sås
5

Torka ur stekpannan och hetta upp den på medelhög värme.

Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], timjan och apelsin och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.

Tillsätt rödvinssås, kycklingbuljong och vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.

Vänd ner olivolja [1/2 msk | 1 msk], salladsmix och valnötter i skålen med schalottenlök precis innan servering.

Servera
6

Skär ankbröst i tunna skivor.

Lägg upp anka, palsternacksmos och sallad på tallrikar.

Toppa anka med apelsinsås.