
I kväll lagar vi härlig husmanskost – köttbullar med brunsås. Vi gör köttbullarna något större och plattare för en rustik känsla och serverar dem med potatis- och palsternacksmos smaksatt med bacon och gräslök och en god grönkålssallad med honung- och senapsdressing. Bara att hugga in!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500 g
Bakpotatis
250 g
Blandfärs
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Brunsås
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Honung- & senapsdressing
(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)
75 g
Rädisor
1 st
Gräslök
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Lök
50 g
Havregryn
(Innehåller: Havre, Vete Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam)
50 g
Grönkål, skuren
10 g
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Råg, Korn, Kamut, Vete, Spelt, Jordnötter, Sesam, Havre)
½ st
Schalottenlök
1 st
Palsternacka
½ tsk
Salt till mos
1 st
Ägg till frikadeller
½ tsk
Salt till frikadeller
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till sås

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med hälften av crème fraichen, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene.
Lägg över bacon på en tallrik med hushållspapper.
Medan bacon steks, riv lök grovt.

Blanda blandfärs, havregryn, lök, ägg, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till något platta köttbullar (4 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp stekpannan med baconfett på medelhög värme.
Stek köttbullar i 3–4 min per sida, eller tills brynta och genomstekta. Ställ åt sidan på en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, blanda grönkål med olja i en stor skål och massera den i 30 sek, eller tills den mjuknar.
Skär rädisor i kvartar.
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Vänd ner rädisor, schalottenlök, pumpakärnor, honung- och senapsdressing, salt och en nypa peppar i skålen med grönkål.

Häll av fett från stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i brunsås, resterande crème fraiche och salt. Sjud i 1 min, eller tills precis uppvärmt.
Under tiden, finhacka gräslök.
Rör ihop bacon och gräslök med potatismoset precis innan servering.
Lägg upp köttbullar, bacon- och gräslöksmos och kålsallad på tallrikar.
Skeda brunsås över köttbullarna.