Så blev det tid att grilla igen, och ikväll har lax huvudrollen på grillen. Stekt lax och honung- och senapsdressing och panzanellasallad med spröd bacon är en härlig rätt som bjuder perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Vi skippar potatis ikväll, och låter de ljuvliga brödkrutongerna i panzanellasalladen se till att alla blir mätta!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
62.5 g
Bacon, skivor
250 g
Laxfilé
1 st
Baguette
6 g
Grov senap
1 st
Zucchini
2 g
Grovmalen svartpeppar
250 g
Körsbärstomater
1 st
Basilika
40 g
Rucola
40 g
Honung- & senapsdressing
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
1 st
Paprika
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till bröd
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Tärna paprika och zucchini i 2 cm stora bitar. Placera dem på ena halvan av en plåt. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Riv bröd i mindre bitar och placera dem på andra halvan av en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen tills grönsaker är mjuka och krutonger är gyllene och krispiga, 10–20 min.
Ställ färdiga grönsaker och krutonger åt sidan för att svalna av lite.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek bacon i 4–5 min, eller tills gyllene och krispig. Ställ bacon åt sidan på tallrik men spara baconfettet i stekpannan.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Grovhacka basilikablad.
Hetta upp en skvätt olivolja i stekpannan på medelhög värme. Torka lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa grovmalen svartpeppar.
Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda honung- och senapsdressing, senap, olivolja, salt och en nypa grovmalen svartpeppar i en liten skål.
Riv eller skär bacon i 2 cm stora bitar.
Skölj rucola.
Blanda avsvalnade grönsaker och krutonger, basilika, rucola, körsbärstomater, hälften av baconen och hälften av osten i en stor skål.
Ringla över hälften av dressingen och krydda med salt och en nypa peppar.
Lägg upp panzanellasallad och lax på tallrikar.
Toppa med resterande ost och resterande bacon.
Ringla över resterande dressing.