Kvällens goda middag bjuder på sydamerikanska vibbar och smarriga ingredienser. Vi steker lax med vår egen kryddblandning Panamat och serverar den med chimichurri på en bädd av basmatiris med peruviansk sarsasallad på mango och syltade grönsaker.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Basmatiris
1 st
Lime
75 g
Rädisor
1 st
Mango
1 st
Bladpersilja
1 st
Koriander
1 g
Chiliflakes
1 st
Vitlöksklyfta
250 g
Laxfilé
4 g
Panamat
50 g
Grekisk ost
1 st
Schalottenlök
3 dl
Vatten till ris
¼ tsk
Salt till ris
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
4 msk
Olja till chimichurri
¼ tsk
Salt till chimichurri
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till fisk
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, halvera lime.
Skär schalottenlök och rädisor i tunna skivor.
Blanda en generös skvätt limesaft, socker, vatten och salt i en liten skål.
Vänd schalottenlök och rädisor i lagen och ställ åt sidan.
Finhacka koriander och persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda örter, chiliflakes, vitlök, olivolja, salt och en nypa peppar i en liten skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skala och skär mango i två delar längs med kärnan i mitten.
Tärna i 1 cm stora bitar.
Vänd ner mango och olivolja i skålen med syltade grönsaker och ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med Panamat och salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.
Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp ris och sallad i skålar och toppa ris med lax.
Ringla chimichurri över lax och ris och toppa sallad med smulad salladsost.