Skip to main content
Peruviansk sotad lax och chimichurri
Peruviansk sotad lax och chimichurri

Peruviansk sotad lax och chimichurri

med mango- och rädissallad och basmatiris

Kvällens goda middag bjuder på sydamerikanska vibbar och smarriga ingredienser. Vi steker lax med vår egen kryddblandning Panamat och serverar den med chimichurri på en bädd av basmatiris med peruviansk sarsasallad på mango och syltade grönsaker.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Pesce
Milk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Basmatiris

1 st

Lime

75 g

Rädisor

1 st

Mango

1 st

Bladpersilja

1 st

Koriander

1 g

Chiliflakes

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Laxfilé

4 g

Panamat

50 g

Grekisk ost

1 st

Schalottenlök

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

¼ tsk

Salt till ris

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

4 msk

Olja till chimichurri

¼ tsk

Salt till chimichurri

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till fisk

Näringsvärden

Energi (kJ)4449 kJ
Energi (kcal)1063 kcal
Fett62.5 g
varav mättat13.2 g
Kolhydrater90.8 g
varav socker21.6 g
Kostfiber5.6 g
Protein38.1 g
Kolesterol100 mg
Salt3.5 g
Potassium563.8 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.4 mg

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Sylta grönsaker
2

Under tiden, halvera lime.

Skär schalottenlök och rädisor i tunna skivor.

Blanda en generös skvätt limesaft, socker, vatten och salt i en liten skål.

Vänd schalottenlök och rädisor i lagen och ställ åt sidan.

Blanda chimichurri
3

Finhacka koriander och persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda örter, chiliflakes, vitlök, olivolja, salt och en nypa peppar i en liten skål.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Blanda sarsasallad
4

Skala och skär mango i två delar längs med kärnan i mitten.

Tärna i 1 cm stora bitar.

Vänd ner mango och olivolja i skålen med syltade grönsaker och ställ åt sidan.

Stek lax
5

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med Panamat och salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp ris och sallad i skålar och toppa ris med lax.

Ringla chimichurri över lax och ris och toppa sallad med smulad salladsost.