Skip to main content
Stekt havsabborre och citronsmörsås
Stekt havsabborre och citronsmörsås

Stekt havsabborre och citronsmörsås

med krossad potatis och crème fraiche

Havsabborre är en utsökt fisk som passar perfekt till en helgmiddag med det lilla extra. Vi steker den gyllenbrun och serverar den med vitlöksdoftande haricots verts med spetskål och krossad potatis som rostats med ett knaprigt osttäcke i ugnen och sedan toppas med crème fraiche, syltad rödlök och dill. En syrlig citronsås passar perfekt till den fylliga fisken.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk
Fisk
Ägg
Sulfiter
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
35 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Rödlök

1 st

Citron

75 ml

Crème fraiche

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Schalottenlök

300 g

Guldsparid

(Innehåller: Fisk)

400 g

Småpotatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Selleri)

150 g

Haricots verts

75 g

Förskuren spetskål

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

1 dl

Vatten till sås

½ msk

Mjöl till sås

1 msk

Smör till sås

½ msk

Olja till stekning

Näringsvärden

Energi (kJ)3321 kJ
Energi (kcal)794 kcal
Fett44.4 g
varav mättat18.4 g
Kolhydrater50 g
varav socker10.1 g
Kostfiber9.5 g
Protein45.7 g
Salt1.6 g
Trans Fat0.2 g
Potassium245.1 mg
Calcium61.8 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Halvera potatis (oskalad) och placera dem med skärsidan neråt på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Sylta rödlök
2

Skär rödlök i tunna skivor.

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål.

Vänd rödlök i lagen och ställ skålen åt sidan. Häll av lagen innan servering.

Skär citron i klyftor.

Finhacka schalottenlök.

Vispa ihop vatten, grönsaksbuljong, en generös skvätt citronsaft, mjöl och en nypa salt och peppar i en liten skål tills klumpfritt.

Stek haricots verts
3

Finhacka eller pressa vitlök.

Ansa haricots verts.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek haricots verts, vitlök och en nypa salt och peppar i 2–3 min, eller tills mjuka.

Vänd stekta haricots verts med spetskål i en skål.

Laga sås
4

Ta ut potatis ur ugnen när det återstår 6–8 min av tillagningstiden.

Krossa varje potatis lätt med undersidan av en skål eller en potatismosare.

Toppa potatis med riven ost och en skvätt olivolja och rosta resterande tid i ugnen, eller tills gyllene och krispiga.

Under tiden, smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.

Stek schalottenlök i 1–2 min.

Tillsätt citronbuljong och sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.

Stek fisk
5

Torka av fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk med skinnsidan ner i 2–3 min.

Vänd fisk och stek i ytterligare 1–2 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Servera
6

Lägg upp fisk, krossad potatis och haricots verts med spetskål på tallrikar.

Toppa fisk med citronsås.

Garnera potatis med crème fraiche, syltad rödlök och dill.

Servera med resterande citronklyftor att pressa över rätten.