15 ml
Krossade tomater
4 g
Morot
1 g
Spenat
1 paket
Oregano
1 tsk
Balsamvinäger
(Innehållersulfiter)1.33 msk
Ciabatta
(Innehållergluten, sesam)Grönsaksbuljong
(Innehållerselleri)1 dl
Finriven ost
(Innehållermjölk, ägg)Kruspersilja
Lök
Chili
Kidneybönor
Vitlöksklyfta
Röd paprika
Socker*
Smör* (steg 3)
(Innehållermjölk)Olivolja* (steg 4) efter behov
Vatten*
Sätt ugnen på 200°C. Skiva lök tunt. Finhacka paprika. Skala och riv sedan morot. Finhacka vitlök. Plocka av oreganoblad [1/2 påse, 2 pers] och kasta stjälken. Skölj kidneybönor i en sil. Riv parmesan. Finhacka persiljeblad och kasta stjälken.
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök, paprika och morot i 5-6 min. Tillsätt vitlök, oreganoblad och en nypa chili flakes (stark!). Fräs tills doftande, ca 1 min. Häll i krossade tomater. Krydda med salt* och peppar*. Värm upp under omrörning tills såsen får en djupröd färg, 1-2 min.
Rör i kidneybönor, socker*, balsamvinäger, grönsaksbuljong och vatten* (se ingredienslistan) i stekpannan. Tillsätt spenat och smör*. Rör om tills smöret har smält och spenaten har sloknat något, 1-2 min. Krydda med salt* och peppar*. Ta stekpannan av värme och sätt åt sidan.
Medan grönsakerna tillagas, bryt ciabattan [1/2 st, 2 pers] i mindre bitar. Blanda ciabatta, parmesan, persilja och en generös skvätt olivolja* ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Häll bönblandningen i en mellanstor ugnsform och toppa med örtciabatta. Gratinera på översta hyllan i ugnen tills brödet är krispigt och gyllenbrunt, 5-10 min.
Lägg upp de bakade bönorna i djupa tallrikar och hugg in!