Pastagratäng är en både god och enkel rätt som brukar gå hem hos stora som små familjemedlemmar. Vi gör vår version på rigatoni som vi vänder i en krämig tomatsås med spenat, lök och örtkryddor och sedan varvar med tomat och ricotta. Två sorters ost på toppen ger gratängen ett knaprigt och gyllene täcke och vi serverar den med färsk basilika och rostade pinjenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ g
Chiliflakes
1 st
Tomat
½ st
Lök
390 g
Krossade tomater, vitlök & lök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller: Selleri, Senap)
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
100 g
Ricotta
(Innehåller: Mjölk)
60 g
Spenat
1 msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 5–7 min.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, grovhacka lök.
Skölj och grovhacka spenat.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt krossade tomater, matlagningsgrädde, spenat, grönsaksbuljong, Hello Sunrise, chiliflakes, socker, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud i 5 min, tills tjocknat.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Skär tomat i 1 cm tjocka skivor.
Blanda pasta och tomatsås.
Häll över hälften av pastan med tomatsås i en ugnsform.
Toppa med ett lager tomatskivor och bre på ricotta.
Häll över resten av pastan och såsen och toppa med riven ost och gouda.
Grädda i ugnen i 15 min, eller tills gyllene och bubblande.
Torka ur stekpannan och hetta upp den igen på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene.
Grovhacka basilikablad.
Låt den färdiga gratängen svalna i 2 min innan servering.
Lägg upp pastagratäng på tallrikar och garnera med basilika
och pinjenötter.