Ratatouille är en fransk grönsaksröra med tomatsås och i dagens recept kombinerar vi den med rigatoni till en riktigt god middag. Vi gör vår ratatouille på ugnsrostad zucchini och aubergine som får puttra i en sås med purjolök, vitlök, grädde, medelhavskryddor, krossade tomater och riven ost. Rostad panko på toppen ger extra krispighet och konsistens.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Zucchini
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Medelhavets Pärla
195 g
Krossade tomater, vitlök & lök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
2 st
Vitlöksklyfta
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
8 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Aubergine
½ st
Bladpersilja
½ st
Purjolök
½ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Olja till grönsaker
½ tsk
Socker till sås
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C(varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Tärna aubergine och zucchini i 1 cm stora bitar.
Placera aubergine och zucchini på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja och salt.
Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuka och gyllene.
Under tiden, hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek panko i 2–3 min, eller tills gyllene och krispig.
Krydda med en nypa salt och peppar.
Lägg över i en liten skål och ställ åt sidan.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka persilja.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek purjolök med en nypa salt i 4–5 min, tills den mjuknar något.
TIPS: Se till att skölja bort all jord från purjolöken.
Under tiden, koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Tillsätt vitlök, socker och Medelhavets Pärla till stekpannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
TIPS: 1) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd. 2) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Under tiden, tillsätt krossade tomater, matlagningsgrädde, vatten, grönsaksbuljong och riven ost till stekpannan.
Rör ner rostad zucchini och aubergine, salt och en nypa peppar i såsen och sjud i 3–4 min.
Vänd ner kokt pasta i såsen. Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Läg upp ratatouillepasta i skålar.
Toppa med panko och persilja.