En god pastagratäng brukar uppskattas av både stora och små. I denna vegovariant kombinerar vi rigatoni med zucchini och majs i en krämig ostsås och toppar med riven grillost som ger gratängen ett krispigt och gyllene täcke i ugnen. Lite färsk persilja på toppen, och så är middagen redo att serveras!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lök
1 st
Zucchini
1 g
Majs
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Hello Sunrise
(Innehåller: Selleri, Senap)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
200 g
Grillost
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Bladpersilja
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka zucchini i 1 cm stora bitar.
Häll av majs.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök, vitlök och zucchini med salt och en nypa peppar i 2–3 min, eller tills de mjuknar.
Tillsätt majs, riven ost, matlagningsgrädde, sparat pastavatten, Hello Sunrise, grönsaksbuljong, salt och en generös nypa peppar. Sjud i 2–3 min, eller tills genomvarmt.
Under tiden, riv grillost grovt.
Grovhacka persilja.
Vänd ner ostsåsen i kastrullen med pasta.
Häll över blandningen i en ugnsform, toppa med grillost och grädda i ugnen i 8–10 min, eller tills toppen är gyllene.
Lägg upp gratäng på tallrikar och garnera med persilja.