Gillar du mexikansk mat, men har svårt för starka kryddor? Här kommer receptet på en mild och god chiligryta, som ändå är fullpackad med fantastiska smaker. Vi låter svarta bönor puttra i en härlig tomatsås med våra egna kryddblandningar Ay Cajun-ba och Tex-Mex och serverar chilin med guacamole, färsk tomat, riven gouda, gräddfil och gyllenrostade tortillachips.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lime
1 st
Avokado
75 ml
Gräddfil
(Innehåller Mjölk)
1 st
Tomat
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ paket
Krossade tomater, vitlök & lök
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
1 paket
Svarta bönor
2 st
Vitlöksklyfta
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller Sulfiter)
50 g
Riven gouda
(Innehåller Mjölk)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
5 g
Tex-Mex
1 st
Rödlök
1 msk
Olja till stekning
1 dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
1 tsk
Socker till sås
3 msk
Olja till tortilla
¼ tsk
Salt till guacamole
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka tomat.
Häll av svarta bönor.
Skär lime i klyftor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek rödlök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vitlök, Ay Cajun-ba och hälften av Tex-Mex. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör ner krossade tomater, grönsaksbuljong, sojasås, vatten, svarta bönor, salt, socker och en nypa peppar i stekpannan.
Koka upp och sänk till medellåg värme. Sjud i 8–10 min, eller tills tjocknat.
Under tiden, blanda resterande Tex-Mex och olivolja i en liten skål.
Skär tortillas i 3 cm breda trianglar.
Placera tortillachips i ett lager på en plåt med bakplåtspapper och bre med kryddolja.
Rosta i ugnen tills gyllene och krispiga, 4–6 min.
TIPS: Håll ett öga på dem så de inte bränns vid.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, halvera och kärna ur avokado.
Gröp ur avokado med en sked och mosa den med salt, en skvätt limesaft och en nypa peppar i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Ta av chili från värme och rör ner hälften av gräddfilen och smör.
Lägg upp chili i djupa tallrikar.
Toppa med guacamole, gouda, färsk tomat och resterande gräddfil.
Servera med resterande limeklyftor och tortillachips.