De som gillar stark mat toppar köttbullarna i kvällens recept med en het srirachasås och njuter av varenda kryddig tugga! Men ingen fara om du hellre hoppar över drakelden – köttbullarna smakar lika gott med en klick majonnäs, och speciellt i kombination med krämigt sötpotatismos och snabbsyltad morot och gurka.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Blandfärs
1 st
Gurka
20 g
Sriracha
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
450 g
Sötpotatis
40 g
Sweet chilisås
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Morot
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
¼ tsk
Salt till köttbullar
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna sötpotatis i 2 cm stora bitar.
Koka sötpotatis i 11–13 min, eller tills den enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, skär gurka i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en liten skål.
Vänd gurka och morot i lagen.
Häll av lag innan servering.
Blanda färs, ströbröd, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, blanda sriracha och sweet chilisås i en liten skål.
Lägg upp sötpotatismos, syltade grönsaker och köttbullar på tallrikar.
Ringla srirachasås över köttbullar och servera med en klick majonnäs.
Strö sesamfrön över mos och grönsaker.