Skip to main content
Drakeldsköttbullar och sötpotatismos
Drakeldsköttbullar och sötpotatismos

Drakeldsköttbullar och sötpotatismos

med srirachasås och syltade grönsaker

3.7
(22)

De som gillar stark mat toppar köttbullarna i kvällens recept med en het srirachasås och njuter av varenda kryddig tugga! Men ingen fara om du hellre hoppar över drakelden – köttbullarna smakar lika gott med en klick majonnäs, och speciellt i kombination med krämigt sötpotatismos och snabbsyltad morot och gurka.

Taggar:
Comfort Food
Barnvänlig
Allergener:
Sesam
Gluten
Vete
Senap
Ägg
Sulfiter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

1 st

Gurka

20 g

Sriracha

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

450 g

Sötpotatis

40 g

Sweet chilisås

50 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller: Sulfiter)

1 st

Morot

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

¼ tsk

Salt till inläggning

¼ tsk

Salt till köttbullar

Näringsvärden

Energi (kJ)3410 kJ
Energi (kcal)815 kcal
Fett46.2 g
varav mättat13.9 g
Kolhydrater67 g
varav socker21.9 g
Kostfiber5.5 g
Protein30.1 g
Salt3.8 g
Calcium12.8 mg
Iron0.2 mg

Instruktioner

Laga sötpotatismos
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. 

Skala och tärna sötpotatis i 2 cm stora bitar. 

Koka sötpotatis i 11–13 min, eller tills den enkelt kan delas med en kniv. 

Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock. 

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Sylta grönsaker
2

Under tiden, skär gurka i tunna skivor.

Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och salt i en liten skål.

Vänd gurka och morot i lagen.

Häll av lag innan servering.

Rulla köttbullar
3

Blanda färs, ströbröd, salt och en nypa peppar i en stor skål. 

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Stek köttbullar
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Stek köttbullar i 12–14 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta. 

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda srirachasås
5

Under tiden, blanda sriracha och sweet chilisås i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp sötpotatismos, syltade grönsaker och köttbullar på tallrikar.

Ringla srirachasås över köttbullar och servera med en klick majonnäs.

Strö sesamfrön över mos och grönsaker.