Skip to main content
Vegetarisk linsbowl

Vegetarisk linsbowl

med citrongräsris och saftig mango

I kväll lagar vi en enkel och supergod linsbowl som är fullproppad med härliga färger och smaker. Vi bygger vår vegobowl med aromatiskt citrongräsris som bas och tillsätter sedan stekta gröna linser i en marinad med asiatiska smaker och färsk mango, morot och rädisor. Till sist toppar vi med krämig srirachamajonnäs, knapriga jordnötter och färsk mynta och koriander, och så är det dags att hugga in!

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Jordnötter
Gluten
Sesam
Soja
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Långkornigt vitt ris

1 st

Citrusfrukt

1 st

Citrongräs

1 st

Mynta & koriander

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)

75 g

Asiatisk woksås

(Innehåller: Gluten, Sesam, Soja, Vete)

25 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

2 st

Vitlöksklyfta

390 g

Gröna linser

(Kan innehålla spår av: Gluten)

2 tsk

Ingefära

75 g

Rädisor

50 g

Vegansk srirachamajonnäs

1 st

Morot

½ st

Mango

Ingår inte i din leverans

½ msk

Smör till ris

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

1 tsk

Socker till marinad

1 msk

Olja till marinad

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Vatten till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3894 kJ
Energi (kcal)931 kcal
Fett40.7 g
varav mättat6.5 g
Kolhydrater120.4 g
varav socker27.9 g
Protein18.6 g
Salt5.6 g

Instruktioner

Koka citrongräsris
1

Banka citrongräs med en kavel. Smält smör i en medelstor kastrull på medelvärme.

Fräs citrongräs i 1–2 min, tills väldoftande.

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

Plocka bort citrongräs.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Förbered råvaror
2

Under tiden, skär citrusfrukt i klyftor.

Riv vitlök och oskalad ingefära fint.

Häll av och skölj linser.

Blanda marinad
3

Blanda citrusfruktsaft, vitlök, ingefära, socker, asiatisk woksås, sojasås och olivolja i en liten skål. Ställ åt sidan.

Stek linser
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek linser i 2–3 min, tills de börjar mjukna.

Rör i marinad, sänk till medelvärme och sjud i 6–8 min, tills såsen har tjocknat.

Förbered frukt och grönt
5

Under tiden, skala och skär mango i tre delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 2 cm bitar.

Skär rädisor i kvartar.

Riv morot (oskalad) grovt.

Grovhacka mynta- och korianderblad.

Blanda srirachamajonnäs och vatten till tunnare konsistens i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med mango, morot, rädisor och linser.

Pressa över resterande citrusfruktsaft och ringla över srirachamajonnäs.

Strö över jordnötter, mynta och koriander.