Sesampanerad lax med sötpotatis är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen paneras i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter sötpotatisen sig själv i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch granatäpplesallad med zucchini och morot och en krämig persiljemajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citrusfrukt
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
450 g
Sötpotatis
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
1 st
Bladpersilja
½ st
Granatäpple
½ st
Zucchini
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Vatten till dressing
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär sötpotatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, Ay Cajun-ba, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skala morot och zucchini i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
Skär citrusfrukt i klyftor. Skölj salladsmix. Finhacka persilja.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!
Lägg sesamfrön på en tallrik.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Panera lax i sesamfrön (utom på skinnsidan).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lax med skinnsidan neråt i 3–4 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Under tiden, blanda salladsmix, morot, zucchini, granatäpple, olivolja, en skvätt citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Blanda persilja, majonnäs och vatten i en liten skål.
Lägg upp sesamlax, sötpotatis och sallad på tallrikar.
Servera med persiljemajonnäs.