Skip to main content
Sesampanerad lax och persiljemajonnäs
Sesampanerad lax och persiljemajonnäs

Sesampanerad lax och persiljemajonnäs

med rostad sötpotatis och granatäpplesallad

Sesampanerad lax med sötpotatis är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen paneras i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter sötpotatisen sig själv i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch granatäpplesallad med zucchini och morot och en krämig persiljemajonnäs.

Taggar:
Glutenfri
Mjölkfri
Allergener:
Fisk
Senap
Ägg
Sulfiter
Sesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citrusfrukt

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

50 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

450 g

Sötpotatis

4 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller: Sulfiter)

60 g

Salladsmix

1 st

Morot

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

1 st

Bladpersilja

½ st

Granatäpple

½ st

Zucchini

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

1 msk

Vatten till dressing

Näringsvärden

Energi (kJ)3264 kJ
Energi (kcal)780 kcal
Fett48.4 g
varav mättat7.2 g
Kolhydrater49.9 g
varav socker7.9 g
Protein33.7 g
Salt3.1 g

Instruktioner

Rosta sötpotatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär sötpotatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, Ay Cajun-ba, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered frukt och grönt
2

Under tiden, skala morot och zucchini i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.

Skär citrusfrukt i klyftor. Skölj salladsmix. Finhacka persilja.

TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!

Panera lax
3

Lägg sesamfrön på en tallrik.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Panera lax i sesamfrön (utom på skinnsidan).

Stek lax
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lax med skinnsidan neråt i 3–4 min.

Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda sallad
5

Under tiden, blanda salladsmix, morot, zucchini, granatäpple, olivolja, en skvätt citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Blanda persilja, majonnäs och vatten i en liten skål.

Servera
6

Lägg upp sesamlax, sötpotatis och sallad på tallrikar.

Servera med persiljemajonnäs.