Linssallad

Linssallad

med honungsbakad grekisk ost, sötpotatis och granatäpple

När den honungsbakade grekiska osten når din gom kommer köksväggarna runt omkring dig förvandlas till medelhavska havsklippor som harmoniskt skvalpar i solskenet. Om det sticker till när du tar din första tugga av den här gudabenådade linssalladen behöver du inte oroa dig – det är bara Eros som satt en kärlekspil i dina smaklökar.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

450 g

Sötpotatis

75 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

1 paket

Gröna linser

200 g

Körsbärstomater

1 st

Vitlöksklyfta

½ påse

Rucola

1 st

Citron

1 st

Granatäpple

2 tsk

Honung

1 st

Schalottenlök

Ingår inte i din leverans

2 msk

Olivolja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2661 kJ
Energi (kcal)636 kcal
Fett25 g
varav mättat9 g
Kolhydrater77 g
varav socker29 g
Kostfiber14 g
Protein19 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 200°C varmluftsfunktion. 

Skala och skär sötpotatis i 1 cm breda klyftor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar*. Rosta i mitten ugnen i 25-30 min.

Skiva schalottenlök tunt.

Skölj linserna i en sil under kallt vatten.

Halvera citron.

2

Bland citronjuice [1/2 msk, 2 pers | 1 msk, 4 pers], olivolja [2 msk, 2 pers | 4 msk, 4 pers] en nypa salt och peppar* till en dressing.

Halvera granatäpple och slå varje halva med baksidan av en träslev över en skål så att kärnorna lossnar.

TIPS: Sätt en plastpåse runt granatäpplet när du ska få loss kärnorna så slipper du envisa fläckar i ditt kök och på kläderna.

3

Halvera körsbärstomater. Dela salladsost [1/2 st, 2 pers] i 2 cm breda skivor. 

Placera tomathalvorna och salladsosten på en plåt med bakplåtspapper. Rosta ovanför sötpotatisarna i ugnen i ca 5 min.

4

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Pressa i vitlök och tillsätt schalottenlök. Fräs i 2-4 min. 

Häll i linserna och fräs i ytterligare 3-4 min. Krydda med en nypa salt och peppar.

Ta av stekpannan från värmen och blanda ner citrondressingen.

5

Ta ut plåten och för över tomaterna till en skål. 

Sätt ugnen på grillfunktion.

Ringla honung [2 tsk, 2 pers | 1 msk, 4 pers] över salladsosten. Grilla överst i ugnen i 2 min.

6

Rör i tomaterna i linsblandningen. Fördela den sedan mellan era tallrikar.

Toppa med sötpotatisklyftor, salladsosten och rucola [1/2 påse, 2 pers], och sist men inte minst granatäpplekärnor. Smaksätt med en nypa salt och peppar.

Smaklig måltid!