topBanner
Linssallad

Linssallad

med honungsbakad grekisk ost och sötpotatis

Alltså ärligt, titeln på detta recept gör inte rätten rättvisa. Denna fantastiska middag är fullproppad med läckra smaker; sötpotatispommes, ugnsrostade tomater och linser stekta med vitlök och schalottenlök blandade med en citrondressing, och vips har du en saliverande god sallad. Toppa med utsökt god honungsgrillad salladsostoch ruccola, och framför dig har du en riktig festmåltid att sätta tänderna i.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

450 g

Sötpotatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Schalottenlök

1 paket

Linser

1 st

Citron

250 g

Körsbärstomater

75 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

2 tsk

Honung

½ påse

Rucola

Ingår inte i din leverans

2 msk

Olivolja*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2393 kJ
Energi (kcal)572 kcal
Fett25 g
varav mättat8 g
Kolhydrater60 g
varav socker15 g
Protein18 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 200°C varmluft.

Skär sötpotatis i 1 cm breda klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och krydda medsalt och peppar*. Rosta i mitten av ugnen i 25-30 min.

Pressa vitlök. Skiva schalottenlök tunt.

Skölj linserna i en sil under kallt vatten.

2

Halvera citron.

Bland en skvätt citronjuice och olivolja [2 msk, 2 pers | 4 msk, 4 pers] med en nypa salt och peppar* i en skål.

3

Halvera körsbärstomater när sötpotatisen har 10 min kvar på tillagningstiden.

Skär salladsost [1/2 st, 2 pers] i 2 cm breda skivor.

Placera tomathalvorna och salladsosten på en ny plåt med bakplåtspapper. Rosta ovanför sötpotatisen i ugnen i ca 5 min.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och vitlök i 2-4 min.

Tillsätt linserna och fräs i ytterligare 3-4 min. Krydda med en nypa salt och peppar.

Ta av stekpannan från värmen och rör i citrondressingen.

5

Ta ut båda plåtarna från ugnen när sötpotatisen och tomaterna är färdiglagade. Ändra ugnen till grillfunktion.

För över tomathalvorna till linsblandningen och rör om. Låt salladsosten ligga kvar på plåten och ringla över honung [2 tsk, 2 pers | 1 msk, 4 pers]. Grilla den sedan överst i ugnen i 2 min.

6

Fördela sötpotatisklyftorna och linsblandningenmellan era tallrikar.

Toppa med salladsosten och rucola [1/2 påse, 2 pers].