
Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika, balsamicokräm... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Risottoris
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Citrusfrukt
250 g
Körsbärstomater
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Lök
60 g
Spenat
8 ml
Balsamicokräm
(Innehåller: Sulfiter)
1 msk
Smör till stekning
6 dl
Vatten till risotto
¼ tsk
Salt till räkor
1 msk
Smör till risotto
¼ tsk
Salt till risotto

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Hetta upp smör i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 1–2 min.
Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min.

Rör i vatten, Vitlöksflörter och buljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.
Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är ”al dente”. Rör om då och då.
TIPS: ”Al dente” betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med en skvätt olivolja och en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.

Skölj spenat. Grovhacka basilikablad. Skär citrusfrukt i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.
Krydda räkor med salt.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.
Stek räkor, en skvätt citrusfruktsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citrusfruktsaft, basilika och smör.
Krydda med salt och en generös nypa peppar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor.
Ringla över balsamicokräm.
Servera med resterande citrusfruktklyftor för att pressa över rätten.