Skip to main content
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
Under 650 kcal
Allergener:
Schwefeldioxide und Sulfite
Crustaceans
Celery
Milk
Egg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller: Schwefeldioxide und Sulfite)

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehåller: Crustaceans)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

(Kan innehålla spår av: Sellerie)

1 st

Citron

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller: Celery)

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Milk, Egg)

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kJ)2389 kJ
Energi (kcal)571 kcal
Fett19.9 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater70.7 g
varav socker9.5 g
Kostfiber4.4 g
Protein24.6 g
Salt4.8 g
Calcium0.5 mg

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Fräs ris
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft).

Finhacka lök.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs lök i 1-2 min.

Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1-2 min. 

Koka ris
2

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.

Låt riset sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.

TIPS: "Al dente" betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd. 

Baka körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.

Baka i ugnen i 15-18 min, tills mjuka.

Stek räkor
4

Skölj spenat. Grovhacka basilika (inklusive stjälk). Skär citron i klyftor. Finhacka (eller pressa) vitlök.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.

Stek räkor, en skvätt citronjuice och vitlök i 1-2 min per sida. Krydda med salt och peppar.

Blanda risotto
5

Blanda färdigt ris med spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronjuice, basilika och smör [1 msk | 2 msk].

Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om den verkar torr.

TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar.

Toppa med räkor.

Servera med resterande citronklyftor.