Skip to main content
Stekt rumpstek och krämig pepparsås
Stekt rumpstek och krämig pepparsås

Stekt rumpstek och krämig pepparsås

med gratinerat potatismos och brynt sallad

En riktigt härlig helg börjar med en fantastisk fredagsmiddag, och vi här bjuder vi på det helt rätta receptet. Vi frestar med underbart mör pannstekt rumpstek som vi serverar med ostgratinerat potatismos och en krämig pepparsås med grovmalen svartpeppar och schalottenlök. Vi hinner även göra brynt sallad som vi toppar med senapsdressing och pumpakärnor.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Senap
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
40 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citron

12 g

Grov senap

(Innehåller: Senap)

2 g

Grovmalen svartpeppar

1 st

Schalottenlök

10 g

Pumpakärnor

(Kan innehålla spår av: Spelt, Jordnötter, Sesam, Vete, Havre, Nötter, Korn, Kamut, Råg)

300 g

Rumpstek

100 g

Brunsås

(Innehåller: Mjölk)

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

1 st

Sallad

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

2 msk

Olja till dressing

½ tsk

Socker till dressing

¼ tsk

Salt till dressing

1 msk

Olja till stekning

Näringsvärden

Energi (kJ)3044 kJ
Energi (kcal)728 kcal
Fett35.2 g
varav mättat8.2 g
Kolhydrater60.1 g
varav socker11.6 g
Kostfiber8.1 g
Protein44.4 g
Salt4.7 g
Potassium1150 mg
Calcium8.6 mg
Iron0.2 mg

Instruktioner

Gör potatismos
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered råvaror
2

Under tiden, hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pumpakärnor i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik.

Under tiden, finhacka schalottenlök.

Halvera sallad på längden.

Halvera citron.

Blanda senap, en skvätt citronsaft, olivolja, socker, salt och en nypa peppar i en liten skål.

Stek sallad
3

Hetta upp en stor stekpanna på hög värme.

Stek sallad (med skärsidan ner) i 2–3 min, eller tills brynt. Ställ åt sidan på en tallrik.

Stek kött
4

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Laga sås
5

Använd två matskedar för att skeda upp äggformade bollar av potatismoset (3 per person) och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över ost och gratinera i ugnen i 8–10 min, eller tills brynta.

Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den först). Fräs grovmalen svartpeppar och schalottenlök i 1 min, tills väldoftande.

Tillsätt en skvätt vatten och skrapa upp bitar från botten. Rör i brunsås och sjud tills tjocknad, 1–2 min.

TIPS: Tillsätt extra vatten om såsen verkar tjock.

Servera
6

Skär kött i tunna skivor och krydda med en nypa salt och peppar.

Lägg upp kött, gratinerat potatismos och brynt sallad på tallrikar.

Toppa sallad med senapsdressing och pumpakärnor.

Ringla pepparsås över köttet.